tisdag 22 mars 2011

Vädret?

Tog en mysig promenad med vovvarna innan jag åkte och hämtade Linnea. Vädret gick under promenaden från mulet till snöblandat  regn till strålande sol och klarblå himmel. Jag funderade på om jag skulle ta in pållarna medan jag åkte iväg men när jag kom in på gården med hundarna var det strålande solsken och jättevarmt. Dum som jag var tänkte jag att det nog skulle hålla i sig och så for jag iväg. När jag plockat upp Linnea och var på väg hem igen så åkte vi in i ett regnområde. Därefter tittade solen fram och det började storma som bara den. Sedan har stormen hållit i sig, dock har det ibland varit strålande sol och ibland snöstorm här. WTF!? Aja, jag och Linnea fick oss en otroligt skön ridtur i alla fall. Jag red barbacka på Dóttla med halsring och kapson, hade en lång tygel till kapsonens mittenring. Gick skutbra att rida så, fram till slutet men det kommer jag till. Hehe.

Dóttla skötte sig superbra, var kolugn och helt underbar att rida. En gång vek hon av och ville gå åt ett annat håll an jag tänkt mig men det gick ganska snabbt att få henne att vända tillbaka åt rätt håll. Vi kunde både trava och galoppera lugnt utan att hon drog iväg eller slutade att lyssna, urskönt! Så kom vi till galoppbacken och Linnea och Wojje drog förbi oss. Dóttla galopperade trots detta väldigt lugnt men ville inte riktigt sakta av när jag ville det men efter en liten stund saktade hon i alla fall ner och ytterligare en liten stund efter det så stog vi still. Vi hade då tagit oss förbi Linnea och Wojje som nu var 100-150 meter bakanför oss. När Dóttla stod still tänkte jag hoppa av och skritta av henne resten av vägen hem men då ser jag i ögonvrån  hur Linnea och Wojje kommer galopperandes ikapp (de stod still när jag precis fick stopp) . Dóttla spetsar öronen och så var det  trav och sedan galopp igen. Jag ropar till Linnea att sakta in Wojje då Dóttla nu totalt skiter i mig även om hon var totalt kolugn. Världens skönaste och lugnaste galopp med spetsade öron. Linnea staktar av men vad gör det? Min pålle fortsätter, nerför backen och förbi sommarhagen med gärsgården och stenmuren, ut på raksträckan mot huset. Allt i en kolugn galopp. 50 meter innan huset börjar hon växla ner. När vi kommer till brevlådan skrittar vi,  jag försöker styra in henne med sitsen och "tygeln" på gården. Hon vägrar och skrittar förbi huset, fortfarande med spetsade öron och ett kolugnt men bestämt steg. Vid trädet nedanför vårt hus lyssnar hon på mina stoppkommandon och hon stannar. Jag hoppar av och vi börjar vandra uppåt igen, där vi möter Linnea och Wojje som kommer travandes. Jag skrittade av Dóttla men försökte jobba  lite öppna ändå. Det tyckte hon inte om, den postiva energin (för hela energin under ridturen var positiv!) dog ut och hon förstod inte vad hon skulle göra, så efter många om och men lät jag henne bara gå som vanligt. Så här lugn som hon var under ridturen har hon inte varit på länge även om hon struntade i mig. Jag hade inte testat detta om jag inte visste att Linnea kunde få stopp på Wojje, men det vet jag att hon kan. Hon är superduktig! Dessutom vet ni väl vad för filur Dóttla är nu va? Vilken häst vill inte hem liksom? Ja inte min i alla fall!

Haha älsklingen! Jag tror jag ska börja rida såhär nu, med kapson och halsring, då hon verkar lugnare med det. Det gäller väl bara att träna på att hitta den där stoppknappen så att hon förstår att hon inte får fortsätta springa även om hon är kolugn och även om hon vill det!

Jag masserade med linement och stretchade igenom min fina tjej innan jag tog på henne ett täcke och slängde ut henne (ensam, i hagen). Linnea fortsatte att rida på Wojje på ridplan undertiden. Jag gick in och satte på Ailo sitt täcke och skulle vandra ner till ridplanen när jag märkte att Linnea stod utanför dörren. Haha. Vi vandrade i alla fall ner till ridplanen igen och under vägen ner så fanns det ett halt ställe där Wojje halkade lite. Han visade ingen hälta då och jag tänkte inte mer på det. När vi kom ner till ridplan var det fortfarande storm (som det varit under hela eftermiddagen) men Linnea red något varv på ridplanen. När det travade en bit så visade Wojje hälta. FAAN! Så jag bad henne trava lite i båda varven. I höger varv visade han ingenting på ridplanen, men i vänster varv haltade han av och till. När han haltade haltade han ganska mycket men annars visade han ingenting. Ingenting alls i skritten. Vi ledde hem Wojje och Linnea fick springa lite med honom på raksträckan ovanför vårt hus och då visade han hälta i några steg, sedan travade han rent en bit och så kom några rejäla halta travsteg. Vi ledde in honom, jag stretchade igenom honom, kände igenom honom och hittade ingenting. Ingen svullnad, inga varma hovar, inga sår eller någonting så antagligen har han vrickat eller sträckt en muskel. jag masserade in liniment på alla fyra benen och så fick han på sig magnetdojjorna på fram. Det var vänster fram som han såg ut att vara halt på.

Jag har ju haft ett foderbyte nu från hö/halmblandning till hösilage och Wojje har haft lite varma hovar efter det. Inget farligt men mest på vänster fram, så är det inte en sträckning så kan det vara för kraftigt foder. Dock var han inte varm i hoven efter ridningen och han har inte haft någon puls och avväger inte belastningen på hovarna på något sätt så som hästar gör vid fång. Han står inne nu med ett ylletäcke på och har lite halm att tugga på. Jag tar det säkra före det osäkra och låter pållarna stå inne och käka halm i natt för att se till att det inte har något att göra med fodret. Jag ska snart ut och känna på hans hovar och kika till honom...

Jag hoppas att det är en sträckt muskel så att han blir bra av en veckas vila. I och med att han inte visar någonting i skritten så borde det inte vara något allvarligare än så. Men håll tummarna! Jag är less på sjuka hästar nu!

God förmiddag

Jag mår lite bättre nu; efter att ha druckit fitline, tagit en treo-brustablett, druckit fruktsmoothie och ätit två mackor. Känner dock fortfarande av spänningarna i ryggen vilket irriterar mig som satan. Har försökt hålla humöret uppe i alla fall och tränat på lite trick med Ailo. Hon lärde sig att stå upp som en människa (ibland stod hon helt, ibland satt-stog hon dvs hon sitter sig ner och lättar med frambenen från marken, och ibland gick hon något/några steg när hon stod upp) och början på att krypa. Haha. Min underbara hund gjorde allt för skinkbitarna jag använde som godis. Väldigt kul att ha en så positiv hund. Poff så kunde hon det. Dock fungerar det ju inte utan godis men vi har ju bara börjat på att nosa på lite trick i alla fall. Jag som trodde det skulle vara svårt.... I och med att hon fortfarande är liten så blir det ju inte alltför mycket trickträning och liknande men man kan ju alltid börja lite smått :)

Bild från google.se

Nej, nu blir det lite hundpromenad och träning innan jag åker och hämtar Linnea som vanligt! ;) LITE HUVUDVÄRK SKA INTE FÅ STOPPA HÄSTERIERNA! För så är det ju, utevistelse och djur är läkande för en stressad och spänd person. Men det fungerar inte att plugga med huvudvärk, i alla fall inte bra! Ännu mindre att sitta på en lektion och få något gjort..

Snuttis

Film från i fredags :)


Ganska skönt att ha en häst som lägger sig ner och rullar när man är med i hagen. Hehe, plus att hon nyss blivit utkörd från balen i foderhagen...... ;)

Grismördaren



Haha, Ica Maxis valppaket hade inte så bra kvalité. De höll inte för Ailos små valptänder... Grismördaren Ailo! Fast kaninen som också var med i leksakspaketet har också blivit utsatt, halsen har fått ett stort hål och lite inälvor har blivit utdragna (bomullen). 


Skon har hon inte fått leka med än så den är ju hel och de andra sakerna var inte "gosedjur" så de är ju också hela. Plus att vissa har hon inte lekt med. 

Ps, klippt bort grisen helt nu...! ds.

huvudvärk

Typ 6 eller 7 dagen med huvudvärk nu. Jag misstänker att det kommer från ryggen, spänningar i ryggen som ger huvudvärk. Det sitter i den övre delen av ryggen, typ från mitten av ryggen, upp över axlarna och nacken. Jag kan inte sova på min vanliga kudde då det ger mer huvudvärk. I natt provade jag att rulla ihop en handduk och ha under nacken, lite bättre blev det men inte mycket. Så i natt har jag vaknat 5549miljoner gånger för att ta bort handduken, sova utan någonting alls under huvudet, sova med kudden, byta till den ihoprullade handduken osv. Sjukt jobbigt. Och nu känns det som om jag har fått mer spänningar, i nedre delen av ryggen också. Faan! Musklerna känns allmänt trötta. Jag vet inte vad jag ska göra. Det liknar den huvudvärken jag hade i 3-4 veckor, doktorn trodde det var stress spänningar då. Då kända jag inte av några spänningar eller så utan hade bara huvudvärk, nu känner jag ju av spänningarna. Och har en sjuhelvetisk huvudvärk. Skulle behöva få en rejäl massage eller åka till en kiropraktor. Bläääh!

Aja, min gosiga hund ligger i alla fall och snusar under min haka. Hehe. Snart blir det till att masa sig upp ur sängen, trycka i sig frukost och min första huvudvärkstablett på typ 6 månader eller så. Sjukt bra för att vara jag, förr tog jag tablett så fort jag hade huvudvärk, nu håller jag mig tills jag känner att jag verkligen behöver, att det verkligen inte fungerar.