lördag 5 oktober 2013

Rid-Orientering

Klockan 06.30 ringde klockan och det var dags att börja fundera på att kliva upp. Efter en snoozning och lite blinkande i lampans ljus masade jag mig upp. 07.38 var jag och Ailo i stallet och gav hästarna morgonhöt, fixade iordning i stallet och packade i bilen. Idag var det nämligen dags för ridorientering i Haga. Vid nio kom Angie (min groom för dagen då hon själv inte kunde vara med) och vi lastade in Sonja i transporten och åkte. Anledningen till att jag valde Sonja och inte Dottla idag var pga Dottlas hov. Vill sätta igång lugnt, även om jag tror att hon skulle klarat dagens bana galant och utan problem, så kände jag att äh, vad fan. Jag provar att ta med Sonja istället det kan ju vara bra att lära känna henne ännu bättre och se hur en sådan här grej fungerar. Och Ja. Det var en intressant upplevelse att ta med tant S. Jag har märkt av att Sonja har lite svårt för möten med nya hästar. Speciellt valacker (kan ju vara en potentiell hingst(!) enligt Sonja). Så efter ca 15 minuter på plats så började hon visa en mild grad av sitt brunstbeteende. Kissig. När vi (typ Angela) fixat klart Sonja och jag satt upp så visade hon än mer brunstbeteende. Pep och slängde ut ett framben någon enstaka gång när annan häst kom för nära, för att sedan skjuta rygg, stå still och lyfta på svansen och ibland även skvätta lite. Men det gick bra och vi höll oss lite för oss själva under genomgången.

När det började närma sig start parade jag och en kvinna som heter Jeanette ihop oss och vi red tillsammans hela ridturen. Hon red sin sju-åriga tinkervalack. 2 timmar och 23 minuter tog vi oss runt på, elva kontroller. Sonja skötte sig över förväntan. Lååååångt över förväntan. Kanske för att jag såg framför mig hur hon vägrade ta ett steg framåt och enbart "brunstade på", pep och backade, bockade och stannade. Typ. Man vet ju aldrig förrän man testat liksom. Men hon förvånade mig, knatade på (för det mesta) glatt framåt och följde våra nyfunna vänner. Det blev något stopp vid färskt hästbajs (kan ju ha varit en HINGST som gått där!!), lite skjuta rygg och kissande, lite pipande om jag drev på henne, och när någon annan häst skulle rida förbi eller kom lite för nära kunde det ta stopp och pipas lite. Med tanke på mina förväntningar så gick det ju lysande. Sjukt glad över att det fungerade så bra som det gjorde med gammtanta. Nu  kan vi ta oss ut på någon fler plojjtävling framöver vilket jag verkligen ser framemot!

Och vilken rolig grej det var, en perfekt liten lektävling för goa glada hästmänniskor. En riktigt härlig dag med gott folk, massa hästsnack och en jäkligt rolig ridtur! Vi ser fram emot nästa års orientering!

Kanske bjuder på någon bild från Rid O framöver, om jag ber Angie snällt då hon knäppte lite kort med sin kamera :)

Ps. Vi säger grattis till Catrin och kallblodet Tösen som vann! De hade tiden närmast medel-tiden det tog att ta sig runt. :)