torsdag 4 november 2010

Att tömköra Trosan

- gick riktigt bra idag!

Fast det började med lite tjorverier från början då hon tyckte att det var högst olämpligt att gå ifrån flocken.
- Nej vad då? Varför ska jag gå iväg? Kan jag få äta då? Nahä? Men vad VILL du då!?Mat? Nej, jag vill inte gå ifrån flocken, nej, nej nej, okej då!

Efter lite övertalning gick hon framåt och bort från gården utan problem, men Trú tittade lite snett på mig där i början. När vi tagit oss över ängen som är nedanför mitt hus, och över vägen till ängen nedanför grannarnas hus så var det lite läskigt. Det låg tre nyslaktade älgskinn där så det var inte kul, men efter 2 minuters lugna unghästsfasoner så gick även detta hinder bra att gå förbi. Vi fortsatte ner och förbi Maggans hus, och på ängen bredvid ridplanen så går det får. Nyfiken häst + får = lite "tjorv".

Trú: - Oj, vad är det där för roliga typer, kan vi hälsa?
Bella: - Nej men Trú, kom nu!
Trú: - Men dom ser roliga ut! Trú började vandra mot fåren.
Bella: - Men hallå Trú, men lyssna då! Hallå, vi ska jobba! Trú, JOBBA!?
Trú tittar irriterat på Bella och tar några fler steg mot fåren.
Bella: - Trú vi ska jobba, vi kan hälsa på får en annan gång. Om du går på riktigt bra så får du mumsig mat i stallet!
Trú: Åh, okej då!

Och sen fortsatte det utan utan några fler stopp. Det blev lite trav, en kort och oplanerad men rolig galopp och lite glädjeskutt när Trú kom på att det faktiskt var riktigt kul att vara ute. Efter fårbiten så trampade hon på jättebra med en härlig framåtanda och öronen framåt nästan hela tiden och många frustningar hördes. Fram till fåren lyssnade hon lite halvkasst, var lite trög och  stannig, ville inte riktigt lyssna på mina framåtdrivande hjälper, efter fåren trampade hon på som om hon inte gjort annat än blivit tömkörd. Hon tyckte att det var otroligt roligt och jag har nog aldrig sett Trú så framåt som idag och hon har nog inte lyssnat så bra som hon gjorde på slutet heller. Otroligt roligt arbetspass för vår del alltså, det känns riktigt bra nu!

Något som är riktigt bra för min del är att jag måste jobba med övertalningsmetoder. Jag som är van vid hästar som nästan hoppar av glädje av lite arbete måste nu hitta den rätta övertalningsförmågan för att få Trú att tycka att det är vettigt att göra det jag ber om. Men hon är inte svårövertalad, utan mer bestämd och väldigt viljestark så jag måste försöka få henne att tro att det är hon som kommer med förslagen.

Dagens utrustning:

  • Wojjes träns
  • Dottlas nosgrimma
  • Tömkörningsgjord med tömmar

Älskade lilla flocken






Jag vet att ni älskar mina mobil bilder.....

Goder Morgon

Jag har precis gått Kristofferssonrundan med vovvarna och nu ska jag bara äta frukost innan jag går ut och tömkör Trú lite.

Som ni märkt har jag inte gjort så mycket med Dottla på sista tiden. Efter den otroligt jobbiga ridturen den 15 oktober så har hon vilat. Och hon kommer fortsätta att vila fram till den 15 november, så att hon har fått vila i en månad. Men ni ska veta att det kryper i mig av inspiration av och till, jag får tygla mig själv, så att säga, för att inte springa ut i hagen och jobba med min lilla donna. Men hon har fått följa med ut på någon promenad då och då.Vi får se om jag tar och börjar träna direkt efter 15 eller om hon får vila ännu längre. Det beror på vad hon säger! :)