måndag 11 maj 2015

Helgen i stora drag

I lördags hade jag omtenta och den gick inte bra, kändes inte alls bra när jag gick ut från tentasalen. Men nu är det tre veckors väntetid innan jag får veta resultatet! Suck, pust och stön!



Efteråt for jag hem till Therese och Ronja och åt lunch innan vi lastade hästarna och for på Heimir-kurs! Red Dottla på första lektionen och från början var hon stressad men med Heimirs hjälp fick jag ner henne på jorden igen! :) Hela lektionen gick åt till att rida vänstervarv och försöka få damen att mjukna och söka sig neråt, väldigt intressant att se när Heimir satt upp och red. Hon är ganska fin ändå min lilla dam! Men det var såklart jobbigt att ställa om till en lite ny ridning och det tog en stund att få hjärnan att koppla ihop det nya med kroppen! Hehe! 

Jag kikade på lite andra ekipage och så var det dags för Helgi att ridas för Heimir. Katastrof! Min goa kille var som förbytt, uppstressad och gick och skrek, kopplade inte av en sekund kändes det som. Vilket kändes oerhört tråkigt! Jag lärde mig nya saker även denna lektion men det kändes lite som att kasta pengarna i sjön när Helgi var på det humöret! 

Så i lördags var det inte riktigt min dag, jag kände mig besviken och var helt slut när jag äntligen kom hem!

De gånger Helgi och Dottla åkt tillsammans någonstans har jag märkt att han blir mer stressad. Så igår (söndag) gjorde jag annorlunda. Helgi lastades först tillsammans med Ronjas häst Glirna och så lastade vi på Dottla och Alfur på min transport. Dottla och Alfur fick stå kvar i min transport tills jag och Helgi börjat rida lektion och så fick Therese lasta av dem och ställa in i stallet när vi var i ridhuset.

Vilken skillnad på häst och häst! Helgi var sitt vanliga jag igen, lugn och lyssnade bra. Så skönt! Han är lite lat av sig och jag får träna på att rida fram honom ordentligt nu! Från och med nu får han och Dottla inte åka till eller stå tillsammans under träningar och tävlingar för att jag ska få ut det jag vill!

Ronja på Glirna och Heimir! :)


Helgi har gjort en enorm utveckling mentalt sen han kom till mig för ett år sedan, från att stegra och inte vilja lämna gården och vara rädd och skvättig till att kunna gå själv och vara orädd på ridturer på känd mark (på nya ställen är han fortfarande lite feg och skvättig när vi rider ut, lite nervig, men inte så att han stegrar eller vägrar gå längre). Så det här med att stressa när Dottla är med på nya ställen är ingen ny grej, det är samma "problem" som när han kom. Men det har inte upptäckts eftersom han oftast fått åka iväg själv med mig. Mitt mål framåt i tiden är självklart att han och Dottla ska kunna åka tillsammans till platser utan att han ska vara så beroende av henne men vi tar det lugnt och fram tills han mognat mer på den fronten så får Dottla och han hållas isär när vi ska iväg! :) 

När Helgis lektion var över fick han se Dottla i stallet och när kursen var över fick de åka tillsammans i transporten hem! Dottla har inget problem att lämna Helgi, när jag tog ut henne stressade hon lite då Helgi skrek efter henne men hon lugnade sig fort. Red fram henne ute och tränade på det jag lärt mig från dagen innan i vänstervarvet och fick till det skapligt innan vi gick in i ridhuset. Hon ville inte stå still riktigt när jag skulle sitta upp så vi fick träna en stund på det men när jag väl började rida var även hon en väldigt duktig häst. Jag fick igenom det jag ville och det kändes riktigt bra! Hon var lugn och jättetrevlig! Heimirs-metod fungerade suveränt på henne och nu vet jag mer vad jag ska leta efter i ridningen! Så jag är väldigt nöjd över helgens kurs trots att jag hade önskat att Helgi varit sitt vanliga jag även på lördagen!