måndag 8 november 2010

Wojjedojjes ben


Wojjes ben med jobbig mugg innan tvättning, för några veckor sedan!


Wojjes ben NU! :)

Klar förbättring, muggen har i princip läkt, så jag håller koll och smörjer med idominsalva men inte mycket mer än så i nuläget.



  

Linis

Nu ikväll har jag varit och tittat på Linas ridlektion i Ås. Jag svängde in hos henne och hämtade hennes kamera innan jag for dit så lite filmer och bilder blev det allt. Men kanske inte så bra. Aja, jag hoppas Lina vågar dela med sig av kamerans innehåll så att jag kan publicera lite här....

Kyla och mörker

- 8 grader och skymning. Jag tyckte att det var kallt och mörkt när jag masade mig ut i stallet, men det var det värt. Trú var otroligt duktig idag. Jag hämtade in henne från hagen och borstade igenom henne innan jag la på sadeln och tog på tränset plus en massa reflexer, sedan ledde jag henne ner till "stora vägen" där jag spände sadelgjorden och satt upp. Ja, Trú var superduktig idag som gick helt själv, bort från stallet och tryggheten och ut på äventyr med ryttare på ryggen. Hon var lugn och vandrade på framåt bra, men som vanligt så var hon lite stannig och nyfiken. Men det positiva var att hon faktiskt börjar förstå mina framåtdrivande hjälper nu så vi blir inte stillastående så mycket. Det fick bli en kort tur då det höll på att bli mörkt och var kallt, men hon var så duktig. Det var en gång under turen då hon började ifrågasätta mina "order" och ville vända hemåt. Det jag gjorde då var att be henne stanna och sedan börja om, be henne att vända sig åt rätt håll och be henne gå framåt. Det tog några minuter innan hon "gav upp" och gick åt det håll jag ville.

Även idag blev det en kort travsträcka, kanske 20 meter, då jag drev på henne upp i trav och lät henne trava så långt hon ville med en massa beröm.

När jag jobbar med Trú använder jag mig utav mycket beröm och eftergift, så om jag ber henne att gå åt höger så tar jag några korta men tydliga tygeltag åt höger, håller emot lite i vänster om det behövs, och ger henne hela tygeln så fort hon tar minsta lilla steg åt rätt håll plus att jag säger BRA TRÚ! och ibland (ganska ofta!  haha) får hon även lite kliande eller några klappar.

Inga bocksprång idag heller, skönt! Jag tror att hon vant sig så pass vid ryttare att hon inte kommer bocka så mycket mer under inridningen, dock är det ju ett levande djur jag talar om och glädjeskutt finns ju alltid med i bilden. Jag tror alltså inte att kommande bocksprång betyder sadel/ryttare obehag utan ren och skär glädje eller någon annan känsla som måste få komma ut.... :)


Dagens utrustning:
Wojjes träns
Min nosgrimma
Min sadel
Reflexer
Ridspö

(Ingen repgrimma idag!) :D

lilltösen

Igår red jag Trú medan Therese tömkörde Wojje. Det gick bra. Jag ledde henne en bit först, spände åt sadelgjorden och hoppade upp. När jag kommit upp i sadeln blev hon lite spänd och ville inte riktigt lyssna men efter kanske 5 - 10 min släppte det och hon började förstå och vilja göra det jag bad om. Inte ett endaste litet bocksprång under hela turen, bara lite rusk på huvudet 2 gånger då hon tyckte att jag krävde lite mycket. Lite bebisprotester alltså. Annars flöt det på bra och hon sktittade på framåt. Det blev 5 meter trav på en äng också innan jag hoppade av och lät henne gå utan ryttare. Ca 1 timme var vi ute och jag satt väl på i kanske 40 minuter? Jag promenerade ju i början och sedan hoppade jag av och lät Trú vila lite medan Therese arbeta Wojje på en äng.

Dagens utrustning:
Wojjes träns
Dottlas nosgrimma
Repgrimma med tyglar
Min sadel