onsdag 22 december 2010

Dagen idag

Efter att ha suttit alltför länge framför datorn masade jag mig ut i kylan, stängde för till balen och vandrade in i stallet. Där hämtade jag hinkar så att jag kunde konka vatten. Det var tungt och jobbigt och gick inte så smidigt som jag tänkt. Mitt upp i alltihopa så ringer morfar och behöver låna bilen, så fick köra bort den till Haga och så fick morfar köra hem mig. Hämtade mina vattendunkar hos Maggan och Lasse och gjordelivet lite lättare för mig själv. Dunkarna tillsammans med en skottkärra gjorde susen och snart var hela vattenbaljan fylld. Hästarnas vattenbalja är uppvärmd så att de alltid har tillgång till vatten, även i dessa temperaturer. Det fryser till ett lager is nu när det är såhär kallt, men hästarna är duktiga på att göra hål på isen då den inte blir så tjock. 

Efter att ha fixat vattnet så gjorde jag i ordning kraftfoder och fixade lite halm innan jag släppte in småkusarna. Värmefläkten hade jag satt igång några timmar tidigare och den fick vara igång under hela deras innevistelse då jag ändå var hemma och kunde hålla koll på stallet. Skönt! Eftersom både Dóttla och Wojje går med tecken (Wojje får gå utan när det är bra väder!) så mår de gott av att lufta pälsen lite då och då. Dóttla börjar lukta illa när hon haft täcke på sig förlänge. Tyvärr vill jag inte hålla på och byta täcken och lufta henne när det är så kallt så nu när de fick komma in kände jag att hon luktade lite igen. Eftersom värmefläkten gjort sitt jobb och lyckats värma upp stallet hyfsat så tog jag av henne täcket och lät henne stå utan under tiden hon stod inne. Skönt tyckte Dóttla! Wojje fick såklart också stå utan täcke och hans magnetdojjor åkte ju på. Jag tror att alla tre hästarna njöt av att få komma in i "värmen" i några timmar! Trots att de trivs bättre ute visar de att några timmar inomhus är helt i deras smak när det är så här kallt. 

Trú ville komma in så fort jag gick in i stallet men hon fick gott stå ute tills vattnet och allt småfix var klart. Hon ser ut som en ruffsig liten björn. Hennes päls är TJOCK och varm! Hon ser så härligt söt ut när hon tittar på en med sina stora ögon och framåtriktade öron. Hon är som en stor nallebjörn. Haha! Om jag kunnat hade jag tagit med henne in och stoppat henne i sängen.... x)

Jag har dessutom bakat hästgodis idag. Men det gick ju som det gick. Höhö. Inga kommentarer... Men Trú och Wojje gillade mitt godis i alla fall. Dóttla spottade ut det. Haha. Min knashäst. Det ska vara morötter!!!!!!

Åter till min lilla pålle, för att verkligen få bort lukten så slängde jag på henne ett annat täcke. Eller ja, tre andra täcken. Hon fick ett ylletäcke på sig, ett fleece med hals och ett blått vintertäcke utanpå det. Imorgon ska jag byta täcken igen eftersom jag åker till Åre i några dagar och firar jul. Eller jag tror hon får ha ylletäcket underst fortfarande, sedan något annat täcke och sist hennes vintertäcke med hals. Jag ska prata med mina grannar om de kan sköta in och utsläpp till balen under julafton, då de är hemma, och så kommer jag hem på lördag. Blir alltså borta från imorgonkväll till lördag eftermiddag, typ. Gosh, jag hatar verkligen att lämna mina pållar i någon annans vård trots att jag vet att de gör precis lika som jag och att det dessutom är väldigt enkelt att fixa mina hästar då det enda som behöver göras är att släppa in och köra ut dem från balen. Vatten, halm och täcken är ju fixade så det är inget jobbigt eller tidskrävande arbete det handlar om. Jag är helt enkelt en hemmaperson. Jag gillar inte att vara hemifrån. 

Aja, imorgon blir det till att fixa alla in och utsläpp till balen, fylla på bra med halm och vatten. Se till att hästarna har rätt täcken på sig (dvs Dóttla och Wojje), och sedan åka till Åre på kvällen. Tar med mig datorn i alla fall, så det kommer nog något inlägg från Åre också....

gaaaah!

- 26... -.-'

Jag vill ut och rida, ut och jobba, ut och pyssla med hästarna utan att förfrysa! Men dagen får helt enkelt utnyttjas till annat! Städa rummet, bära varmvatten till hästarna (vattnet i stallet har lagt av pga kylan så blir till att konka hinkar!), göra hästgodis, göra knäck, och allmänt fixa! Kanske julpynta lite i stallet? :D Kan ju köra igång värmefläkten så att stallet blir en okej plats att vara på med rätt kläder! ;)



Vad ska ni göra idag? :)