söndag 3 oktober 2010

Tillägg

- till förra inlägget.

Det är andra gången i mitt liv som jag klipper en häst. Det är första gången någonsin Dottla blir klippt/rakad. Kort och gott, hästen stod inte still, jag är en newbie och det blev skitfult! Men hästen fick en sjujäkla gång efteråt.....

Just so you know ;)

Fortfarande en knäpphäst

Idag drog jag och letade jag reda på vår gamla klippmaskin och släpade ner den till stallet. Där fick Lasse titta på den och vi konstaterade att vi behövde leta fram två skruvar. sagt och gjort, vi letade och letade. Och letade lite till. Så! Efter många om och men så hittade vi två skruvar som passade. HURRA! Då var det dags att testa maskinen och självklart så fungerade den inte. Den surrade till och dog. Lasse fick pyssla och pilla  lite på den men han hittade liksom inget fel, men vi konstaterade att det är glapp någonstans i sladden. Vi hittade bara inte var. Så jag gick till grannarna Kerstin och Kenneth och knackade på, frågade om de hade någon klippmaskin och det hade de! Och den fungerade också!


Då var det bara att plocka in min gråa lilla dam och börja klippa. En enkel match tänkte jag då Dottla ofta är orädd när jag håller i läskiga saker. Ack så fel jag hade. Jag hade satt fast henne med ett enkelt grimskaft under hakan och min plan var att endast raka halsen eftersom det är där hon svettas men efter x-antal stegringar, hopp och snurrar så kom jag nog nära att jag kunde börja klippa magen. Hon stod still en stund sedan var det bara att snurra, hoppa och stegra en stund till innan jag fick klippa i 5 min till. Ja så gick det alltså till. Det blev en helkroppsklippning då jag jobbade mig från mitten och bakåt och sist framåt. Vilket var det som fungerade bäst eftersom jag inte fick komma i närheten av halsen från början. Hela klippningen tog ca 3 -4 timmar och hon var inte lugn en endaste stund under hela klipppningen. När hon väl stod still och lät mig klippa så var hon spänd i hela kroppen. Så det här med klippning kommer att tränas på flitigt i vinter. Trots att hon är så lättstressad och spänd så är hon så otroligt underbart snäll, för hon kan tjorva så otroligt mycket mer om hon verkligen vill. Men hon litar ändå så pass på mig att hon försöker lugna sig en stund. Så nu är min lilla gråa mördrömsponny en nakenfis...


Nyklippt nakenfis

Nyklippt nakenfis
Nyklippt nakenfis!


Kolla in hennes mörka ben och hennes ljusa kropp, innan var hon bara aningens ljusare över hela kroppen än benen, men lite ljusare ju längre upp och fram på kroppen man tittade!


Hon är otroligt duktig och hon är en svår häst. Hon är min bästa vän samtidigt som hon är som ett hemskt litet småsyskon som retar gallfeber på mig. Jag älskar henne och jag kommer aldrig tillåta det att vara på något annat sätt än vi två.

Stressad

Igår gav jag mig på ett försök att rida Dottla, det gick käpprätt åt helvete. Jag började att rida med stången men det fungerade inte, vi bara snurrade ute på ängen och jaag fick ingen kontakt med henne vilket gjorde att jag var tvungen att ta rätt hårt i henne ett par gånger så då hoppade jag av, gick hem och bytte bett till mitt tredelade. Men det fungerade fortfarande inte. Efter 40 minuters arbete (allt som allt) så var Dottla sjöblöt av svett. Vi uppnådde ingen kontakt under hela passet utan hon stressade enbart och vägrade lyssna. Dessutom kunde vi nästan bara snurra/ gå på volt åt vänster. Försökte jag byta håll så spände hon till, stängde av och gick hemåt. Inte en bra dag alls alltså.


Min tanke var att ta en lugn, kort och dressyrinriktad uteritt, men så blev det ju inte. Som sagt, vi bara snurrade och snurrade och snurrade lite mera. Hon lyssnade inte på sitsen och knappt på tygeln, så efter 40 minuters slit gav jag upp, hoppade av och ledde hem henne. Jag mår skit när vi har sådana här dagar, när hon stressar, stänger av och vägrar vara kontaktbar. Jag vet inte vad jag ska göra, men någon gång så löser vi det nog. Hittar problemet.
Men efteråt så fick hon en härlig stretch och massage. Men det märks att det är något som spökar då hon bet mig. Knäpphästen. Men men. Jag älskar min dam ändå... ;)
puss och hej, leverpastej!