lördag 29 januari 2011

What a day!

Det är glashalt ute. Isbana.

Linnea och hennes kompis Emma kom hit idag och skulle pyssla med Wojje. Jag smsade Linnea och hennes föräldrar i morse och berättade att det var för halt för att rida så att de bara fick pyssla i stallet. Eftersom de inte skulle rida så passade jag på att åka in till stan för att miljöträna Ailo, vilket gick super!

Först hälsade vi på hemma hos Pauo där vi åt frukost nummer två, sedan for vi in till Djurmagasinet och tittade på lite koppel. Vi hittade inget intressant där så vi fortsatte ner till granngården där vi fyndade riktigt bra! Där hittade vi ett svart halsband i fuskläder som jag köpte till Ailo för hela 10 kr, kanske inte det snyggaste men med studentekonomi så fick det bli det då det var billigt och dessutom snyggare än hennes reflexhalsband. Inte nog med det, jag hittade också en promenadsele för 10 kr som inhandlades. Tanken är att hon ska få börja ha den när vi åker bil, så att det går att spänna fast henne i säkerhetsbältet på något sätt. Spännet på selen går i alla fall att låsa och det verkar vara bra kvalité på selen även om den var på rea. Så jag hoppas att det fungerar att spänna fast henne när hon sitter i bilen då jag gärna vill att även hon ska vara "säker" även där. Efter de båda kapen vandrade vi vidare ut på stan en kort stund. Det var iskallt, blåste och började snöa efter en stund så det blev som sagt bara en kortis på stan. Men väldigt bra miljöträning för Ailo då hon fick fundera ganska mycket på hur man ska bete sig på stan, dock skötte hon sig super! Tog bilen hem till Erik (Pauos kille) för att träna på att träffa andra hundar. Jag vill ju att hon ska få vara med och träffa många andra MEN snälla hundar redan nu från början så att möten inte blir något problem senare. Erik hade sina två hundar hemma jackrusseln Carl och collie:n Sting, samt en annan hund. En stor svart pudel som jag tror heter Simson eller något sådant. Carl och Ailo fann varandra direkt och lekte mycket, medan de två större hundarna inte riktigt förstod grejen och mest bara skällde. De hälsade knappt på Ailo och verkade inte bry sig så speciellt mycket om henne. Stannade inte så lång stund utan skjutsade hem Pauo och Erik till Pauo där det blev en kort fika paus innan vi åkte hem. Lång dag för valpis!

När vi åkte in till staden så ringde Linnea och frågade om det var ok att rida i "sjukhagen" om de gick upp en liten stig där de kunde rida Wojje. - Ja, sa jag då jag kom på att den inte var halkig pga alla snö, bara ni tar det lugnt och känner efter så att det går bra med Wojje. Sjukhagen är en del av vanliga hagen men hästarna brukar inte använda den delen så den var full med snö och därför inte full av is, så de kunde rida lugnt där så länge Wojje kändes ok.


När jag satt hos Pauo och fikade, efter stadstrippen och hundhälsandet, så ringde Linnea. Jag blev ganska chockad och arg när jag fick höra vad hon berättade. De hade ridit i hagen som jag sagt att de fick, de hade till och med satt upp en av grindtrådarna så att sjukhagen delades av från vanliga hagen. Plötsligt hade det kommit en svart hund springandes som börjat morra och tränga Wojje, blockera vägen. Linnea hade hoppat av och Wojje hade blivit rädd/stressad/ fått panik på grund utav den hotfulla hunden och sprungit ut under grindtråden. Både Linnea och Emma hade blivit rädda för hunden men skyndat att hämta in Wojje till stallet där de stängt dörren och satt för en stol så att hunden inte skulle komma in. Som tur var hade tjejerna bara satt för översta tråden som Wojje lätt sprang under. Han har bara blivit lite skinnflådd på manken där tråden tuochade i. Hunden hade de aldrig sett förut, inte jag heller då jag hört beskrivningen av hunden. Men det känns ju lite olustigt att ha en hund springandes som ogillar hästar!? Jag har som sagt aldrig hört talas om denna hund och inte heller sett den. Jag har dock pratat med några grannar så jag tror jag vet vem ägaren är. Imorgon blir det att prata med den/de som känner ägaren och berätta om incidenten.

Det läskiga är inte att en hund kom springandes, det läskiga är att hundvana Wojje som är livrädd för tråd känner sådan panik av en hunds uppförande att han "måste" fly genom den "livsfarliga tråden"! Wojje är verkligen hundvan. Både Therese och Annmarie har haft hundar i flera år och som varit med i stallet. Våra settrar kan springa in och ut ur hagen utan att hästarna bryr sig. Samma sak med lilla Elvis, grannens hund. Han är en väldigt liten men skällig hund som hästarna inte bryr sig om trots att han ganska ofta springer in och ut ur hagen. Jag har med mig min valp Ailo ut i stallet och de bryr sig inte. Dessutom är Wojje verkligen en "meshäst", totalt livrädd för trådar och annat hag-material så det är starka tecken på att hunden faktiskt var hotfull även om jag inte var hemma och såg detta själv. Det känns så konstigt att det händer i Börön. Trygga Börön, där alla känner alla och alla vet vilka alla hundar är. Men ja, sådana häst saker händer ju även här, tydligen. Jag blir så arg på att folk inte kan hålla koll på sina hundar om de VET att de har något probllem med andra djur eller människor, eller om de VET att hunden kan uppträda hotfullt även om den kanske inte är hotfull egentligen. Jag har ju inte pratat med ägarna så att jag vet anledningen till att den var lös, jag kan ju inte därför sitta och vara arg på ägarna. Den kan ju ha rymt. Men det känns ju inte mindre olustigt för det, och det känns som om det var en otroligt onödig händelse. Har man en trevlig hund och har man koll på den så är det ju ok men om den kan agera hotfullt så bör den vara kopplad eller så bör man ha bra koll på den.

Dessutom är ju min vackra dam ganska oberäknelig. Skulle hunden försöka attackera henne så kan hon göra på två sätt. Antingen spränga hagen och fly eller så hittar vi en död hund i hagen, så enkelt är det. Jag har inte sett hunden alls sen jag kom hem så hästarna har fått vara ute nu men jag ska nog ändå vandra ut och släppa in dem, för säkerhets skull. Dessutom blåser det ganska rejält här så jag tror det uppskattas att stå inne ännu en natt.



Kvällen har i alla fall spenderats hos grannarna där vi åt god middag och god efterrätt, och där vi avnjutit roliga kortspel! Aja, nu är jag sjukligt trött och ska göra slag i saken och gå ut och mocka och släppa in lite kusar innan jag och Ailo stupar i säng! Hoppas ni andra har haft en dag fylld av trevliga upplevelser!

Ps. Wojje mår bra. Saknar lite päls på manken och kan nog vara lite stel i musklerna efter springmarschen men ingen hälta och ingen annan smärta! SKÖNT! Ds.