måndag 15 september 2014

Bloggen

Min blogg hålls igång när jag har tid, skrivlust och ja, bara känner behovet av att skriva. Senaste halvåret känns det som om tiden inte funits. Alls. Skrivlust och behovet har jag haft länge men det blir väl så när dagarna fylls upp med jobb, skola, hästar och hundar och ja, livet här hemma. Orken att blogga har inte varit där trots att suget funnits av och till hela tiden. Så bloggen har fått ligga lågt. Jag vill ta upp den och skriva lite i alla fall något varje vecka, men vi får väl se.

Igår red jag kurs för en kvinna som heter Pia och håller på med centrerad ridning. Grymt roligt och lärorikt, så nu ska vi träna, träna, träna! Mycket fokus på sitsen och hur man rider med hästen istället för på den. Det handlar om mycket kroppsmedvetenhet och hur jag påverkar hästen med min kropp. Vi fick göra många lärorika övningar, bland annat rida med två bollar under sittbenen för att hitta hur man ska sitta till i traven. Kändes väldigt konstigt men grymt roligt, skrattade mycket under den övningen kan jag säga! Helgi blev trött på slutet och visade upp lite humör. Hehe.

Med Helgi går det bra men vi har hamnat i lite maktkamper på senaste tiden, vid våra uteritter. Han har gått från att vara väldigt rädd och överreagerande till att bli en mer trygg häst. Men har istället börja testa mig som ryttare. Nu kan han börja bråka när vi ska av gården, kan stegra, backa, hoppa och bara tjorva och det känns att han inte är rädd. Jag håller mig lugn men bestämd och väntar ut honom. Han får tjorva bäst han vill och efter en stund, när han inser hur jobbigt det är och att jag inte kommer ge mig, då ger han sig och fortsätter utan tjorv. Dock tar det en bra stund innan han är helt avslappnad och jag kan börja prata med honom på riktigt och han är fortfarande en osäker häst när vi rider ut, vill kika på det mesta, men samtidigt är det en enorm skillnad mot hur det var från början. Han är som sagt mycket mer trygg nu. Nu kan vi tex. skritta förbi hela läskiga gatan utan att stanna och han reagerar knappt alls på de otäcka vovvarna som skäller så otroligt mycket i sina hundgårdar när vi rider förbi. Men jag har upptäckt en stor rädsla hos Helgi senaste tiden och det är kor. Kossor är otroligt läskiga och nu på hösten har det flyttat in massa kossor längs med våra ridvägar. Hjääääälp säger Helgi! Men även ko-rädslan börjar ge med sig nu. Vi har massor att jobba med och det är en otroligt rolig häst jag har fått äran att lära känna. Både vacker och stolt. Och himla go och glad är han också! Det känns svårt att skriva och berätta om Helgi, svårt att hitta orden som gör att ni ska förstå. Men jag hoppas att ni ändå får en liten inblick, lite förståelse. Det är ingen problemhäst, men han har en del åsikter och tycker det är jobbigt att lämna Dottla trots att han tycker det är riktigt roligt att vara ute på tur.

Idag red jag upp till Malin och lånade ridplanen, gick riktigt bra och jag fick igenom det jag ville. Blev mycket ko-träning också då Malins kossor gick bredvid ridplanen. Men efter en stund, när kossorna flyttat sig från staketet, lossade det och Helgi kunde börja fokusera. Tränade på sisten från gårdagens övningar men jobbade mest med flyttningar och gångarterna utifrån Helgi. Riktigt nöjd med arbetspasset och njöt verkligen av att få arbeta med min fina häst i det vackra höstvädret!

Tog dessutom ut Dottla på en kort skrittur, damen var pigg och väldigt glad. Red dock med ett bett som inte passade in riktigt i tränset och det märktes för hon var väldigt fnulig i munnen. Får ta och fixa hennes träns och gå igenom betthögen igen. Slängde bara ihop något nu när jag skulle ut på en snabbis...






Nej nu måste jag börja läsa på lite! Pluggeliplugg!

Over and out!