torsdag 30 oktober 2014

Plans of pålleskruttarna

Helgi har fått kliva på sin viloperiod nu, han skruttar runt i hagen och mår gott. Jag har en omtenta i anatomi näste fredag så jag kommer lägga ner rätt mycket tid på att plugga till den och sen blir det praktik för min del. Därför har han fått börja sin viloperiod redan nu. I mitten på december ska jag plocka upp träningen med honom igen.



Med det sagt så betyder det inte att han bara kommer gå i hagen. Idag fick han t.ex. följa med ut på en kort ridtur. Jag red honom barbacka och tog med Dottla som löshäst. En väldigt kort och kravlös ridtur i skritt med ett kort inslag av lugn galopp för vår del vilket verkade uppskattas mycket av Helgi. Dottla däremot gasade rejält av och till under turen. Ibland tror jag hon är född till hopphäst för hon studsade över kalhygget som en gummiboll. Hoppade över varenda liten pinne som låg i hennes väg ungefär, även de som låg platt på marken.. Riktigt lycklig var hon över att få följa med ut alldeles lös, som den vildhäst hon är. Visade upp sina gångarter allt eftersom och rejsade förbi oss lite då och då. Bjöd på lite bockningar och luftkickar av ren glädje över att få sträcka ut benen ordentligt. Min vackra lilla tok-häst var verkligen lycklig.


Medan Helgi har vila så ska Dottla jobbas igång lite lätt nu från början. Just nu är det skritt vi kommer jobba med i några veckor framåt. Då tänker ni på turen som jag precis berättade om här ovan, där sprang hon ju ganska mycket...!? Ja, precis. Hon kommer få röra sig i andra gångarter när det är kravfritt och utan vikt på ryggen, när hon kan välja själv hur hon vill ta sig fram. När jag sitter på är det skritt som gäller, eller när jag jobbar med henne mer specifikt från marken. T.ex. om jag ska tömköra henne. Men för att hon inte ska explodera eller dö av tristess så kommer jag variera med lite sådana här turer där hon faktiskt får sträcka på benen och bara vara en tok-glad och jättelycklig vildhäst! Jag tror att om själen mår bra så mår kroppen bra, en glad själ ger en friskare kropp.



För min del är det plugget i första hand just nu, så prio är inte att komma igång med Dottla fort heller. Det är skritt i några veckor som gäller och så får vi se hur mycket jag hinner och orkar jobba med henne under praktiken. Vi kommer att ta det väldigt lugnt! Men jag har i alla fall bokat in en ridlektion för Malin med Dottla i morgon. Blir ett kort skrittpass och jag har bett om att fokus ska ligga på att lösgöra och få med rumpan. Ska bli riktigt roligt att rida henne för någon som kikar och kan hjälpa oss med bra skrittövningar!