måndag 18 oktober 2010

Jag testar något nytt

Linnea har varit här och pysslat om Wojjedojje idag. Hon har tvättat såren och promenerat med honom runt hela Kristofferssonrundan. Hon tar så bra hand om honom, borstar och fixar med honom och han får så mycket uppmärksamhet vilket är super.

Jag själv var nyss ut i stallet och pysslade om alla hästarna inför natten, de fick sin kraft och sedan satte jag igång med Wojjes sår. Såhär såg det ut innan rengöringe:





Efter rengöring:






Eftersom Wojjes sår/mugg inte blivit bättre provar jag nu att låta honom stå inne en natt. Eftersom han inte varit svullen i något ben över huvudtaget den senaste veckan vågar jag nu prova detta. Jag känner mig även lite elak men efter att ha rengjort såren med koksalt så tog jag och sprutade lite alsolsprit på för att ta död på bakterierna. Bara lite, lite, och snabbt! Så att det skulle vara så smärtfritt som möjligt. Och sedan torkade jag såren och området runt karleden torrt med en bomullstuss och smörjde på idominsalva, eftersom vår andra tub aloevera nu tagit slut. Idominsalvan är väldigt mjukgörande och dessutom innehåller den bra vitaminer som förhoppningsvis kan tas upp av huden och göra den lite bättre. Och eftersom det är Wojje jag pysslade om så stod han såklart helt lös på gången, utan grimma och grimskaft. Det gör ont i mig att behöva "göra illa" honom genom att göra ren såren. Jag vet, jag är en softis, en mjukis. Men det måste ju göras. 

Jag har en fundering om det här med att göra rent hans sår. Jag kanske har rengjort för mycket, för bra. Huden kanske behöver lite tid på sig att reparera sig själv? Ja vi får väl se hur fortsättningen blir... :)

Här är lite bilder på Wojjes knöl/böld:







Den är likadan som den Trú hade, ganska precis lika stor, fast jag har för mig att Trús var något "knöligare". Den är ganska stor alltså.... :(

Men nu står i alla fall Wojje och Trú inne i natt, medan Dottla och Siapia går ute som vanligt! ;)


Det går framåt

Tog ut och jobbade lite med Trú efter skolan. Det gick riktigt bra faktiskt! Hon lyssnade bra på mina "hjälper" och vi började nosa lite på öppna från marken. Vi övade mycket på att hon skulle sänka huvudet vid tygeltag och att flytta rumpan. Härligt! Men jag fick muta med lite vitaminpellets för att få bort den höga gräsfokusen, men det gick bra. Efter kanske 5 minuters träning från marken ledde jag in henne i den öppna sommarhagen som finns ovanför vårt hus. Där hoppade jag upp och fortsatte arbeta med det jag arbetade med från marken, dvs fram och bakdelsvändningar, stanna och drivande/sidförande skänkel. Från början tycket hon att det var jobbigt när jag började be om saker, och till och med kräva lite saker av henne. Då blev det något litet bocksprång och rusk  på huvudet, men efter en stund började hon förstå hur hon skulle göra för att göra det så lätt som möjligt för sig själv, dvs följ tygeltagen, följ sitsen och skänklarna och få eftergift och lite gos. När det började gå upp för henne vad det var jag ville så avslutade jag övningen och så tog vi en liten tur i skogen där hon fick följa tygeltagen och min sits för att ta sig fram. Där inne i skogen gick det över från att förstå till att faktiskt jobba på och lyssna SUPERBRA! När vi kom ut till ängen/sommarhagen igen bad jag henne trava och det gick också hur bra som helst. Hon travade så mjukt och fint framåt utan några som helst tankar på att slänga av mig. UNDERBART! Efter ca 20 meters travande bad jag om en halt, vilket jag fick efter några skrittsteg, då avslutade jag ridpasset och så lät jag henne springa lite på vägen hemåt, sprallhästen tyckte det var ruskigt roligt.

Ett mycket bra arbetspass alltså!

Trús utrustning:

  • Repgrimma
  • Dottlas westernträns
  • Vanligt rakt bett
  • Dottlas islandstyglar