torsdag 10 februari 2011

Fyrbeningarna där ute

- stod lugnt och myste nyss  när jag var ute och tittade till dem. Härligt! Båda hade lagomt  med hö och halm kvar, skönt att de inte bara kastar i sig maten!


Hmm, jag misstänker att Ailos tänder kliar som satan just nu. Hon går och plockar saker och ligger och gnager på lite vad som just nu, bushunden. Tur att jag har laddat upp med gnagben som både hon och Moa älskar! ;) 

Nu blir det nog filmmys i sängen med valpis!

Hästipesti och hundipundi

Tittade på himlen i morse och det var klart, kikade på väderprognosen här på bloggen och det skulle snöa först på söndag. Lät alltså pållarna gå utan täcken idag. Självklart drar världens snöoväder in över Östersund och ännu fler dm vitt fluff har landat här än en gång denna vinter. Det både blåser och snöar ganska mycket, ja ni kan ju tänka er hur glada min hästar var när de faktiskt fick komma in!

Kom hem, tog ut hundarna, fikade och gick ut i stallet. Alla tre hundarna fick springa lösa när jag ändå skulle ägna några timmar åt stallet. Mockade, blötte upp kraften, sopade, fyllde på rent spån hos Wojje,  fyllde vattenhinkar och släppte in snömonstren. Båda två verkade överlyckliga över att faktiskt få komma in, vilket jag kan förstå då både hade ett tjockt lager med blötsnö på ryggen. Medan de mumsade i sig kraften så tog jag med mig Ailo ner till grannarna och hämtade hö. Som tur är så har vi en hundsläde (oroa er inte, jag drog den!) så det underlättar lite för mig. i hämtade tre höbalar och Ailo tyckte att det var så kul att rejsa runt i snön medan jag drog den tunga släden. Eller ja, släden var ju inte så tung men med tanke på de nykomna decimetrarna snö som ligger på backen och bromsade så blev det tungt. Fick i alla fall in höbalarna och fyllde ett varsitt hönät till Dóttla och Wojje. MUMS sa de. Så nu står de och myser inne i stallet, med varsitt ylletäcke och gott hö. Blir det bättre väder senare ikväll får de gå ut igen, men jag misstänker att de faktiskt får stå inne under natten också. Jag tror att de faktiskt kan tycka att det är ganska skönt.

Jag ska väl fixa disken nu och laga lite mat till oss barn då vi är ensamma hemma i natt....


School

Har precis haft en religionslektion om Buddhism. Krångligt värre! Dock en väldigt intressant och cool religion, även om den är krånglig.

Tex; Siddharta var den första buddhan, det har funnits flera. Dock sägs det att buddha har återfötts 547 gånger innan han nådde Nirvana. När man nått Nirvana återföds man inte längre och man är där man ska vara, typ.

Men är det Siddharta Buddhan som återfötts, eller är det så att Siddhartas karma skapat nya Buddhas, så att man numera inte kan bli en Buddha?

Buddha betyder - den upplyste.

Det sägs att man inte återföds som inom hinduismen utan att det är en människas "karma" som "återföder" en ny människa, därav min fråga här ovan. Ja, ni märker ju. Den är lite motsägelsefull.... Så kan man bli en Buddha nu eller går inte det? Men det känns ju som om att det borde finna några grymt smarta/visa/upplysta människor där ute som skulle kunna bli en Buddha, men vad vet jag? Min lärare kunde i alla fall inte svara på frågan....

Jag har nu inte läst själv om buddhismen utan detta är vad min lärare gått igenom med oss, nyss. Nu har vi rast till 09.55. Sköj!



Men det gäller väl att inte haka upp sig på detaljerna.. Hmm..

09.55 har vi historia, stadens uppbyggnad. Alltså inte Östersund utan den allmänna staden. Sedan slutar vi för dagen. Skönt att sluta 11.30? Yes box. Egentligen slutare vi 16.00 men vår 3 timmars långa svenska utgår idag då vår lärare är i Italien. Lunch, gym eller gym, lunch. Sedan dela ut lite CV:n och åka hem. Nice dag!