torsdag 19 april 2012

Mår bajsigt värre. Hostar slem, är helt igentäppt samtidigt som det rinner, grym huvudvärk. BAJS! Hatar att vara sjuk, så otroligt tråkigt. Det värsta är att jag känner mig så ynklig och ensam. Längtar hem, hem till mamma och till pappa. Att bli omppysslad, slippa känna det dåliga samvetet av oaktiverade djur, få lagad mat, bara ligga och känna sig dålig utan att behöva ta ansvar över allt det andra. Blööööööö!

Aja, jag får fortsätta knarka te och läsa. Hoppas på  att må lite bättre i morgon. Håll tummarna!

Skor vs barfota

Det första man måste fråga sig är varför man skor eller funderar på att sko. Är det för att hästen ömmar eller sliter snett, är det för att andra tycker och säger att man ska sko, är det för att man vet att man kommer rida hårt eller mycket? Eller helt enkelt för att det är lättast? Ja, varför ska du sko din häst helt enkelt.

Sedan ska man ställa sig frågan vad skon gör med hästen. Järnskon. Om vi tittar på oss själva, på hur vi är skapta. Klarar vi oss utan skor på sommaren? Ja, vad är det som gör att vi behöver skor på vintern? Kylan. Varför använder vi skor, det är skönt och de hjälper oss att ta oss längre sträckor, använda andra muskler.

Skulle vår kropp må bra av järnskor med platt sula? Skulle vår kropp må bra av att  omkring i dessa skor i 8 veckor på raken, utan att de tas av en endaste gång? Vad händer om vi dessutom tar på oss en ryggsäck på 30 kg ca 1 timme om dagen och kör ett träningspass? Som innefattar löpning, hopp och diverse böjningar av kroppen. Skulle våra leder och ligament må bra? Skulle våra muskler och vårt skelett må bra? Nej, jag vet att vi inte skulle må bra av det. Och skorna skulle inte vara sköna att gå i. Så frågan är varför så många tror att våra hästar mår bra av det!? Vad är det som får oss att tro att hästens kropp MÅR BRA av att få stumma, hårda järnskor fastspikade på fötterna?

Det finns alternativ till järnskor, bra alternativ!

Så varför ska du sko din häst!?

Ömmar den? Fråga dig varför den ömmar. Har du ont i dina fötter, (eller kroppen överhuvudtaget) utan anledning? Nej. Hästen har inte ont i sina hovar utan anledning. Ömmandet är en symptom på något som är fel. Ett problem. Något som inte är bra. Ta reda på varför hästen ömmar. Är det fodret? Är det röta? Är det för dålig motion? För lite rörelse? Även psykiska saker kan visa sig i fysiska symptom. Har hästen en bra hage och hästkompisar? Är det bästa för hästen att stå på stall eller finns det en möjlighet att den mår bättre på lösdrift? Har den något att tugga på 24/7? Tex, halm eller sly? Eller är den felverkad?

Har hästen friska hovar? Har den traumaränder på hovarna, är de utflytna, finns det sprickor, fläker sig hovarna? Då är de inte friska och bra, då behöver de rehabiliteras av en hovvårdare som kan sin sak. Ömmar hästen under rehabiliteringen (ofta pga röta i strålen!!) så finns det boots att använda under träningspassen. De finns tex här http://easyboot.ebutiken.nu/

Alla hästar kan gå barfota med rätt verktyg: bra hovvård och bra hästvård/hästhantering! Alla hästar är precis som vi; födda med välfungerande fötter. Det är vi människor som förstör dem! Så den stora frågan är egentligen; hur skulle du vilja ha det? Om du var häst!?

OBS: Bara för att hästen går barfota betyder det inte att den mår bra! Det är alltihop tillsammans: motion, kompisar, hovvård, hage (lösdrift/stall) & foder.

Glad och frisk häst ger friska hovar (med hjälp av rätt hovvård såklart!)

Annoyed

Ibland blir jag trött på människor. På diskussioner. På att det inte som sägs/skrivs inte är genomtänkt, eller att det man gör inte är genomtänkt.

Tex. Mig själv. Jag sa redan från början att jag ville ha Döttla oskodd så länge som möjligt. (Ser ni, så länge som möjligt, trodde alltså inte att hästar kunde gå barfota hela livet... IDIOT!) När jag red in Dôttla märkte vi att hon började slita snett. Hon ömmade inte men slet snett på framhovarna. Vi hade vår duktiga hovslagare (för att vara hovslagare så var han duktig!:) ute och han sa att jag borde sko. Vi gjorde som de allra flesta medelsvenssons med häst och hade ut vår hovslagare var 8 vecka, och lyssnade såklart på hans ord. Jag tog beslutet skor. Sedan fick Therese jobba med henne ett tag (också med skor) och när  jag fick hem henne fortsatte jag sko. Så fick vår hovslagare fullt upp med skador och annat. Vi fick leta efter annan hovslagare. Vi hade ut två olika på raken, och tredje gången när det började närma sig omskoning så fick vi inte tag på någon. Skorna började lossna och som tur var klev Angie in i mitt liv, hovakuten.se. Hon berättade om vad hon gjorde, att hon jobbade och rehabiliterade barfota. För mig kvittade det om det var skor eller inte bara D mådde bra. Och på den vägen är det. Aldrig mer skor. Angie tog mig in i barfotavärlden och nu släpper jag den inte. När jag flyttade hit hittade jag http://karolinanoren.com/ som också är barfotaverkare men efter en annan skola. Och så tog jag en kurs för Kent Wiberg. Inget kan få mig att gå tillbaka till skor nu. Men det jag frågar mig nu, i efterhand, är; varför i helvete läste jag inte på? Frågade runt, kollade om det fanns andra alternativ till skoning. Jag får skylla på att jag var ung och dum. jag svalde allt med hull och hår. Och skorna fungerade ju, Dôttla slet inte längre snett med skor. I alla fall inte hoven. Men så är det ofta. Vi gör som andra säger för vi tror att de vet bäst. Vi tar inte ett steg tillbaka och funderar utan kör på som ånglok, accepterar vad andra säger åt oss. Som när det sades att Jorden var platt. Men faktum är att vi har en egen hjärna att använda, ett eget huvud att fundera med. Och det finns alltid andra alternativ! Så köp inte allt så snabbt, stanna upp och fundera. Fundera på vad som händer, och framför allt! Våga utgå från dig själv som människa. Skulle du göra si eller så med dig själv? Verkar det så himla smart? Eller bra? Och sök efter mer fakta, andra experter, andra forskare! Det finns forskning på nästan allt. Och mycket av forskningen säger emot varandra...

Du väljer vad DU tror på.

Great!

Ni alla vet var jag står i frågan om skor vs BARFOTA på hästen. Men nu har ni chansen att ge era argument till dessa barfotabrudar, få dem att sko sina hästar om det är för hästarnas bästa!


Och såklart; välkomna att chocka mig med bra argument!