onsdag 15 december 2010

busy

Dóttla
Red på min tokhäst idag. Jag RED min häst idag. Jag började med att sitta upp i stallet (ajabajja) och red ut på ängen bredvid vårt hus. Jag började med att hitta sökningen framåt nedåt, när det började komma så kom också rätt tempo och min häst började försöka jobba lite mera istället för att bara gasa. Vi fick till några riktigt bra steg då hon trampade in riktigt under sig och fick allt rätt, det kändes alldeles rätt. Dock hände det inte så ofta som jag ville men så är det väl när man inte har ridit sin häst riktigt på ett tag. Efter en stund när vi inte tog oss längre så försökte jag hitta tölten. Den fanns inte. Det fanns bara trav, trav och trav. Jag blev alldeles paff och tänkte: -vad fan är detta!? Men det gick verkligen inte få in tölten, hur mycket jag än samlade henne så blev det ändå bara trav utav det hela. Då fick jag jobba med lite volter och försöka hitta en avslappnad trav istället, det gick sådär. Ibland mjuknade hon riktigt fint i några steg men för det mesta spände hon sig ganska mycket. Jag har otroligt mycket arbete här känner jag. Få min häst mjuk, avslappnad och smidig. Föröska jobba bort alla låsningar och spänningar! Jag avslutade med att rida upp på vägen och där satt tölten. Tölt, tölt och åter tölt fanns det. Hon var lite väl spänd även då, men tölten kändes ändå okej så jag skrittade av henne efter att ha töltat fram och tillbaka på vägen. Jag misstänker att det kan ha varit på grund utav lös/djupsnön på ängen som hon inte ville ta tölten. Men vi får helt enkelt jobba mycket med avslappning och att sträcka ut muskulaturen rätt så att hon blir mjukare. Voltarbete, voltarbete och mera voltarbete alltså. Plus en massa öppnor och slutor! Jag ser en massa arbete framför oss nu. Haha, men eftersom det är med min häst jag ska arbeta så känner jag bara enn värmande glädje! :) Älskade lilla tokskrutt!
Min älskade ängel!


Trú
Efter att ha arbetat Dóttla så fick lilla söta Trú sig också ett pass. Jag red Kristofferssonrundan med henne. Det var som en annan häst, hennes skritt var mjuk men pigg och hon hade en energi som jag inte känt på henne förut! Dock var det först lite tjorverier för Trús del. Jag hoppade upp inne i stallet även på henne och red iväg. När vi tagit oss nerför halva backen (som leder ner till vägen) så kom hon på att hon inte ville lämna de andra hästarna så då knatade hon ut på ängen under vårt hus. Där bjöd hon på lite unghästtrots med lite boocksprång och skjuta ut bogen och bara gå osv. Jag fick bara sitta och vänta ut henne och försöka lotsa henne på rätt väg i alla fall. Efter ca 10 minuter så var vi ute på "storavägen" och på väg åt rätt håll. Det var här som den där nya pigga hästen visade sig. När hon visade sig vara så här pigg och framåt så var det bara att börja jobba lite för mig. Få henne att tänka framåt nedåt och att jobba lite mot öppna. Hon är väldigt känslig för sitsen så att få henne att flytta hennes bak ben rätt är ganska lätt men det där med rätt ställning i kroppen är lite svårt tycker hon. Men hon försöker verkligen att göra rätt och hon var väldigt positiv idag! Härligt! Dock tyckte hon att vi kunde svänga in på alla småvägar och infarter längsvägen, vilket inte jag tyckte. Haha! Men det var bara att styra henne, oftast stannade hon då eftersom vi gick inte rörde oss mot hennes mål utan mot mitt, men då var det bara att vänta en liten stund, låta henne fundera lite och sedan ge framåt hjälperna. Dvs; rösten och skänklarna. När vi kom till "galoppbacken" tog vi trav men jag jobbade allt fram tre galoppsprång i början. Hon höll ett bra tempo och travade nästan hela backen upp. Väl uppe så blev det lite mera arbete. Lite framåt nedåt, lite ställning och lite öppna/skänkelvikning övade vi på. Även nu försökte hon förstå men det var ju lite nytt nu också. Skrittade av henne på långa tyglar sista biten och hemma fick hon gå ut till de andra hästarna och så öppnade jag upp till balen. Så nu går pållarna och mumsar i sig näringsrikt hösilage!
Bild från när Lina var här och vi red Drolrundan.
 Lina som tagit bilden alltså :)

Hästen är inte människa

Hästen är inte människa. Hästar är skapade att gå ute, dygnet runt. De vill röra sig och de vill äta nästan 24/7. Hur är vi människor i dag? Vi vill också röra oss men inte hela tiden, vi vill sova på natten och vi vill ha mellan 3 - 5 regelbundna måltider. Vad händer då när vi ställer in hästarna i ett varmt stall varje natt? Och för vems skull är det egentligen? Jag har redan tidigare skrivit om hästen och dess foderintag. De bör tugga upptill 20 timmar/dygn men det behöver inte vara näringsrikt hö utan man kan låta hästar tugga halm och få hö vid vissa tider, på så sätt håller de alltid igång magen och får rena tänder.

När vi ställer in hästen i en varm och skön box så tar vi bort hästens "rörlighet". Hästen har nu alltså ingen möjlighet att göra av med sin energi som den har i kroppen. Om vi dessutom ger hästen kraftfoder och en massa näringsrikt hö när den står inne så tillför vi ännu mer energi som hästen inte kan göra av med i boxen. Vi kan alltså få en häst som börjar med så kallade olater som krubbitning eller vävning.

Vad jag själv har märkt av är att Dóttlas ben svullnar upp om hon står inne flera nätter i rad, hon blir på ett uselt humör och stressar gärna upp sig. När jag sitter upp och ska rida och hon har vilat någon dag plus att hon stått inne under nätterna, ja då har jag en stressad krutdurk som har svårt att slappna av. Hennes energi har då samlats i kroppen och hon kan inte ta hand om den och göra av med den på rätt sätt vilket leder till en "svårriden" häst för mig. Eller hon blir inte svårriden för mig då jag kan henne utan och innan men hon slappnar inte av, hon vill springa hela tiden och stressnivån ligger på topp hela tiden.

Något som jag också märkt på hästar som står på stall är att de oftare vill springa när de kommer ut, de vill "leka" och rejsa runt mycket. Dessutom blir det mer bråk och utfrysning mellan de hästar som går tillsammans i hagen om de står inne. Jag ser det inte som positivt om hästarna känner ett behov av att springa nästan dagligen i hagen, det tycker jag tyder på att de inte får utlopp för sin energi nog mycket. Det är inte heller naturligt med mycket hästbråk i en flock. Det ska vara harmoniskt.

Om man tittar på vildhästarna så leker de då och då. Springer och hoppar och leker någon gång i bland men för det mesta går de och betar upp till 20 timmar per dygn. Ligger och vilar lite men för det mesta rör de sig lite hela tiden. Så varför vill vi stänga in våra hästar?

Jo för att vi vill förmänskliga våra djur. "De vill stå inne". Nej, de flesta vill faktiskt vara ute på öppna platser med sin flock. De flesta hästar får mat när de kommer in i boxen så de vill gärna gå in till maten. Inne = mat = nöjt matvrak. Men om du ser till att hästen får maten ute kommer du snart märka att hästen inte står och väntar på att komma in längre. Och när vi håller hästarna inne får de mindre päls än de som tillåts gå ute dygnet runt vilket leder till en häst som inte håller värmen lika lätt och alltså gärna vill in i stallet därför.

Jag tror att alla hästar kan och bör gå ute på lösdrift, i flock, för att må bäst; både psykiskt och fysiskt. Det går att hålla koll på vikten även då genom att se till att ha fri tillgång på halm (eller annat ätbart och näringsfattigt strö) och utfodra hästarna med hö vissa tider på dygnet. Vill man ha en torr häst kan man alltid slänga på ett regntäcke eller liknande som hästen får gå med. Det går alltid att lösa. Och man kan ju alltid ta in hästen en kort stund för stödfodring om fallet är så.

Men självklart finns det de som inte har tillgång till lösdrift och då tycker jag att man ska försöka låta hästen gå ute så länge som möjligt tillsammans med hästkompisar. Man kan alltid testa sig fram, jag testar mig fram.

Detta är mina åsikter, mina upplevelser och fakta som jag läst och vet stämmer. Håller du inte med mig så är det helt okej! Och jag blir glad om du vill dela med dig av dina åsikter, alltid kul med en diskussion.

Happy!

Angie har varit här idag och verkat Trú. Under tiden hon var här städade jag lite i stallet, hängde undan täcken som inte används, hängde fram bra svettäcken, mockade i uteboxen, fyllde lite halm och ja lite allmänt småfix. När Angie åkt tog jag och tvättade Trús svans, hon hade nämligen fruset bajs i den vilket jag velat ta bort i några  veckor. Så jag tog tag i saken nu, eftersom värmefläkten redan var igång, och hämtade en hink med varmt vatten inne och doppade ner hela svansen. Sedan gnuggade jag bort allt äckelpäckel och efteråt sprayade jag en massa glansspray så att den ska hålla sig utan trassel ett tag. För att använda Trús torktid till något bra så tog jag ut Wojje på en promenad runt Kristofferssonrundan!

Då till det roliga; jag släppte ut alla pållarna efter Wojjes prommis och gick in. Tyvärr såg jag att mitt matvrak till pålle (som får gå utan täcke en stund nu för att lufta sig lite) genast gick och ställde sig vid ingången till foderhagen. De har ju gått på fri tillgång under dagarna när termometern visat på -20 så på två dagar har hon redan ställt om matklockan till heldag!? Aja, jag knatade ut och tänkte köra bort henne från grinden. När jag kom nära henne började jag smacka åt henne och veva lite med armarna och då hoppade hon runt riktigt fint med framdelen (början på en samlad piruett!?), bort från mig. Hmm tänkte jag och fick henne att flytta sig en bit bort. Där fick jag en idé, jag verkligen sträckte på mig snabbt och sträckte upp armarna i luften och vips var där en liten stegring. jag försökte några gånger till och alla gångerna kom det någon form av stegring eller lyft från marken! :D Yaaaay! Jag insåg nu att hon var på riktigt bra lekhumör så jag började springa runt lite, hon följde efter. Vi började finta och springa om vart annat, vända stegra, hoppa  och helt plötsligt var alla tre hästarna med och lekte. Wojje galopperade runt, runt och bockade som en tok. Dottla sparkade bak ut och bockade om vart annat samtidigt som hon rejsade runt i galopp i stora cirklar. Trú sprang mest bara runt i trav och galopp men alla började finta varandra, rejsa runt, fisa och sparka och verkligen leka! Det var helt otroligt att få vara med! :'D ArabWojje och ArabTrú kom fram på slutet med svansarna i vädret och äckligt snygga och luftiga travsteg visades upp. Damn vad vackra och underbara djur jag har i min hage! Och min egna pålle visade upp riktigt snygga gångarter hon med. Självklart hade jag lämnat mobilen inne då jag bara sprang ut och skulle få hästarna att gå bort från foderhagen. Ödets ironi!? Det var i alla fall magiskt att vara med och att se denna dans framföras. Älskade underbara djur!

Jag tror att jag kan dö lycklig nu.....