onsdag 27 mars 2013

Trygga pållar

När jag skulle åka till jobbet gick jag och kikade till pållarna. Både Dottla och Klindur låg och vilade i solen, mysigt! Skönt att ha så trygga hästar att de dagen efter de släpptes ihop väljer att vila tillsammans!

Nu när jag kom hem på lunchen så hade Dottla bytt viloställe medan Klindur stod och vaktade. Hon låg helt utsträckt på sidan så jag tutade lite men Dottla reagerade knappt. Fick lite halvt panik och sprang ut i hagen, men där låg hon så lugnt och fint så, lyfte på huvudet och tittade på mig som om hon sa;
- nämen hej mamma, är du här och hälsar på?

Under alla år jag haft häst har ingen av mina pållar haft kolik. Dock har man ju hört skräckhistorierna så hjärtat hann göra några extraslag innan jag insåg att hon faktiskt mådde bra! Magen muttrade till lite, hon andades normalt, var inte svettig, tittade inte eller sparkade mot magen utan var helt lugn. När jag tog ut hundarna så hade hon rest sig och nu står hon och solar sig lite.


Lilla plutteskruttan.

Det är viktigt att hålla koll, lägger sig hästen ner ofta kan det vara tecken på kolik. 

Klindur

Igår kom Anneli och Frida ut och hälsade på Klindur. Jag körde en NH-lektion med Anneli där vi gick igenom the Friendly game och the Porcupine game. Det är mycket att tänka på när man ber hästen om något. Vart står jag i förhållande till hästen, hur ska jag stå, hur börjar jag, hur hårt ska man gå på, hur mycket ska man kräva? Vad går det ut på? 

När vi var klara fick Frida rida ut på Klindur en sväng innan vi släppte ihop honom med Dottla. Så fort rundbalen är helt slut blir det nog ett ihopsläpp med hela flocken men vi får se, finns lite olika faktorer att ta hänsyn till. Ihopsläppet med Dottla gick i alla fall jättebra. Klindur var lite nyfiken på D, gick fram och  försökte hälsa lite, Dottla visade tydligt vem som bestämde och sen stod de vid varsitt hönät. Har inte hört något alls under natten och i morse var det fortfarande lugnt och stilla i hagen. Härligt! Ser ut att ha fungerat superbra alltså.