lördag 23 oktober 2010

Lillskruttan

Trú innan ridtur

Trú innan ridtur

Så här sätter jag alltså tygeln för att minska trycket i munnen och hjälpa henne förstå vad jag verkligen menar.

Dagens pass:
Jag tänkte att jag skulle prova rida ut en sväng idag samtidigt som jag börjar använda sadel lite mer. Men sadeln tycket inte Trú om, inte alls. Bockfia säger jag bara! Hela vägen ner till Margareta gick okej, med lite småstrul då hon inte ville lyssna riktigt. När vi ridit förbi där började hon tjorva riktigt mycket, så efter några minuter hoppade jag av och tog av sadeln och provade hoppa upp igen barbacka, tyvärr fortsatte hon tjorva på och ville inte alls försöka samarbeta. Man ska aldrig försöka bråka med en unghäst utan deras arbete ska vara så roligt och positivt som det bara går så efter en stunds fortsatt strul barback hoppade jag av och ledde henne en bit. Det tyckte hon var roligt, att få tralla på utan ryttare och utan högre krav. Jag valde att gå in i skogen och följa "10 minuterserundan", så några meter in i skogen hoppade jag upp igen och den då började hon faktiskt lyssna. Hon var väldigt pigg och ville trava lite då och då och var lite seg med att sakta av, men det fungerade ändå mycket bättre än 10 minuter tidigare. När vi kom ut ur skogen lät jag henne gå trava lite och då tog hon något galoppsprång också! Plus något bocksprång. Hehe. Men som sagt, annars gick det bra.  När vi kom tillbaka till där jag lämnat sadeln hoppade jag av, slängde upp den igen och ledde hem Trú som var svettig. Lilla damen fick ett äpple innan jag släppte ut henne i hagen igen, där hon tog och rullade sig. 

Jag tror jag ska börja varje pass från marken och jobba igenom henne riktigt innan jag sätter mig upp, dvs göra de flyttningar jag vill göra från ryggen, från marken först. Och jobba mycket på det här med att följa tygeln och få eftergift, börja slappna av med ryttare på. Det blir till att jobba mycket med halter och ryggningar, öva gångartsbyten och framåt- neråt-tänk.

Hon ska kunna bära ryttare och förstå vad ett "stopp-tygeltag" betyder och hon ska börja förstå halvhalter, framåtdrivande hjälper, lite öppna/sluta och sidförande hjälper innan jag är färdig! Och början på galoppfattning.