lördag 1 januari 2011

Horsie

Nu när jag köpt Ailo och hon är liten så får hästarna väldigt lätt arbete. Eller rättare sagt, jag arbetar Trú som vanligt men de andra två får komma ut när jag känner för det. De lider ju verkligen inte då de går på lösdriften, dock kommer ju Dóttla vara ett riktigt energiknippe då jag väl arbetar/sitter upp! Men om några veckor räknar jag med att Ailo ska kunna följa med på de flesta kortare markpassen med hästarna, såsom lösarbete, longering, tömkörning och promenader. Så klart inte alla och inga jobbiga/långa då hon är liten valpis! Men ändå, följa med ner till grannarna och sitta på en filt en stund när jag jobbar på ridplan eller följa med ut under tömkörningar osv. Ska försöka köpa en liten hundjacka till henne så att hon kan hålla värmen lite bättre när vi är ute då hon är korthårig.

Jag längtar efter att börja jobba min älskade Dóttla igen, träna upp muskler, mjuka upp och fortsätta utveckla oss! Hon har verkligen tappat muskelmassa de senaste månaderna pga den månadslånga vilan hon hade, kylan, min sjukpeiriod, jobbet, kylan igen och nu Ailo, precis i den ordningen också. Aja, jag får ju mycket mer tid över när Trú åkt hem till sig i månadsskiftet och Ailo vuxit lite! Vill också börja rida/arbeta Wojje då han är så grymt duktig. Vill bygga upp honom och hans muskler och få fram den där riktigt vackra sagoprinsen som gömmer sig under kulmagen.... Haha! Men det är ju rätt skönt att han i alla fall har världens bästa skötare; Linnea! Hoppas hon kommer hit imorgon som planerat, då vi ska ut och rida på W och T tillsammans.

Och just det, det här ska vara en hästblogg men det är också min blogg och som ni ser kommer Ailo nämnas en del här också! Hon har fått en egen kategori till och med, och nu tillhör hon ju min lilla flock. Men så är det ju, häst- och hund-världen är ofta sammanlänkad!

Ailos dagar på Börön hittills!

Onsdag:
En fullspäckad dag som bestod av massa bilåkning då Ailo fick följa med mig hem. Först åkte vi till Lina och hälsade på några timmar. dessutom hälsade vi på Pauo, Elin och Erik. Elin följde också med hem till Börön där vi fixade iordning för lilla Ailo. Katterna var väldigt intressanta och roliga att jaga! Förutom detta fick lillvalpisen följa med ut i stallet då jag vill lära henne att vara med där redan från början. Det var en trött liten valp som slutligen fick somna i sin lilla hundkorg.

Torsdag:
Promenad direkt på morgonen för en morgonpinkis. Introducerade kommandot sitt och hoppa upp, tränade lite lätt med det vid några korta tillfällen under dagen. Hon fick följa med ut i hästhagen för att släppa in pållarna till balen, fick occkså följa med när jag körde ut dem därifrån lite senare. Ailo fick en "långpromenad" när jag tog ut och tömkörde Trú en sväng. Hon hängde på riktigt bra och matte pratade mycket bebisspråk med henne! Haha. Några fler promenader gicks under dagen och på kvällen fick hon följa med ut på ännu en prommis när Wojje skulle få röra sig lite innan vi fixade iordning hästarna och stallet för natten. Skuggan började låta henne komma lite närmare, storasysterrollen passar henne verkligen! Även denna kväll somnade Ailo snabbt, fast då på mattes madrass!

Fredag:
Upp runt 8-tiden för morgonprommis och "insläpp" av hästar, alltså till balen. Skuggan har nu fullt ut godkänt Ailo och började stryka sig mot henne, medan Rasmus och Bullen fortfarande är väldigt skeptiska mot den där lilla gnälliga, hoppande saken. Vi fortsatte träna lite kommandon och var även en stund i stallet. Beröm varje gång A uträttar sina ärenden utomhus! På eftermiddagen fick Ailo chansen att åka lite bil och vi plockade upp Pauo samtidigt som vi dumpade Viktor. Hemma blev det lite mumsig kycklingmiddag för allas parter, för att sedan gå ut och ta hand om stallet och hästarna. Efter någon timme till kom Elin och hälsade på. Ailo fick en skön stund i soffan med "flocken". När klockan började närma sig ett blev det en nattlig prommis under tiden E och P hämtade upp Erik, sedan stöp vi allihopa ner i sängen och sov.

Lördag:
Idag väcktes jag klockan 05.50 av en liten tik som sprang upp för att kissa. Snabbt som satan kastade jag mig upp, grabbade tag i valpen och sprang ner. Tyvärr hade låset på dörren fryst så efter många frustrerade svordomar fick jag låta Ailo göra toaletten på en tidning. Suck. Därefter sov vi till tio-tiden och mådde gott. Hästarna hade fått stå inne under natten, pga raketerna, vilket gjorde att Ailo fick följa med ut och släppa ut pållarna. Senare under dagen tog jag hjälp av arbetskraften jag hade hemma och skottade ut min bil. Den har stått med punka sen 2-3 månader tillbaka så den syntes inte ens under snön. Det punkterade däcket byttes och bilen rullades igång. Ailo fick alltså vara med på ett riktigt ute-äventyr. När biluppdraget var utfört tog jag med Ailo in till Brunflo för att plocka upp Viktor. Skönt nog verkade Ailo komma till rätta i baksätet, där hon la sig och låg tyst under hela bilfärden. Nu har vi fixat stallet och pysslat om hästarna inför natten, ätit middag och lekt med Jelle (min 3årige kusin). Fullt ös för lillvalpen alltså! Och just det, även idag blev det en kort träningsstund med kommandon för vår del! Fast det är ju klart, hela livet är ju ett enda stort träningspass! ;)


Ailo









Rodeo

Trús arbete idag. Eller ja, bådas! Trú ville inte gå framåt när jag suttit upp. Det var tvär dött, total stopp. Tillslut hoppade jag av, drev på henne från marken men hittade inte riktigt energin framåt. Som tur var kom Lasse med hundar och kunde hjälpa till. Han drev bakifrån medan jag ledde henne, då gick det lite bättre. Satt upp igen och Trú försökte vägra att gå men tack vare att Lasse kunde driva på bakifrån och jag gjorde alla framåtdrivande hjälper så började hon ganska snart gå. Skönt. När vi kom ner till Maggan och Lasses gård blev det lite försök till tjorverier från Trús sida men vi hade ändå liksom tagit oss över tröskeln. Jag gav mig inte utan drev på henne som vanligt och släppte efter när hon började tänka framåt, och snart kom den där härliga energin fram. En grymt pigg och härlig häst! Hon försökte allt hoppa ut någon fler gång i snön men det var bara till att fortsätta rida henne, så gav hon sig snart och fortsatte med glatt humör framåt. Runt halvvägs så slutade hon försöka hitta på bus och la all energi framåt istället, jag tror knappt att jag skriver detta, men jag fick nästan sitta och hålla tillbaka henne lite. En helt otroligt rolig känsla mot hur det var tidigare! Haha! Något som startade som en "dålig" tur blev alltså en riktigt rolig tur där vi valsade runt i skogens djupa snö med glatt humör! Jag tror att det är det där med att lämna flocken som ställer gör att hon vill tjorva, när hon börjar inse att jag bestämt oss så skärper hon till sig otroligt mycket. Hon är en seg men otroligt känslig häst. Från början krävs stora, tydliga signaler och på slutet små, små signaler! Det gäller att visa vem som bestämmer så fort man sitter upp!