onsdag 1 oktober 2014

På tapeten jämt och ständigt i den svindlande hästvärlden

Som ganska inbiten hästmänniska inom hästvärlden och då främst kanske hästkulturen här i Jämtland så måste jag säga att det är väldigt många hästmänniskor som är och agerar väldigt oseriöst.  Jag har hört rykten om hyresgäster som inte betalar, hyresvärdar som inte skriver kontrakt och allt möjligt annat icke roligt hästskvaller. Sådant som gör en mörkrädd. Ta bara alla rykten på olika hästforum om människor som köper hästar över facebook, när hästen är betald är det adjöss med kontakten på facebook och hästen dök aldrig upp. Jag vet, hur kan det hända att man betalar för en häst utan att ha någon som helst verklig kontakt? Varför är vi så godtrogna och släpper in vem som helst mot överenskommen betalning, eller som kund litar på att överenskommelser hålls om du köper häst eller hyr stallplats? Det är för lätt att behålla avtalet muntligt och alldeles för lätt att glömma vad som lovats eller vara otydlig. Och det är alldeles för lätt att svindla. Som säkerhet borde (läs SKA) alla skriva kontrakt på vad som gäller och be om vettiga up to date referenser. Åt båda håll. Idag är det lätt att som privatperson ta en kreditupplysning om du har en bra anledning. Så varför förekommer det så mycket oseriöst inom just hästbranschen? Varför är det så lätt att bli oense över småsaker? Har man ett kontrakt så är det de som gäller. Har man ett muntligt avtal gäller det men det är också svårt att bevisa vad som faktiskt lovades och räknades in i hyran, vad som gäller vid flytt och så vidare, vad som egentligen menades när avtalet gjordes. För när det kommer till kritan är det ju på bevisningen det hänger, när det tråkigt nog behöver gå så långt.

Att prata med jurist är alltid bra, och ibland kan det bästa faktiskt vara att betala för att få ett bra kontrakt skrivet. Speciellt om du driver företag.

Så dagens tips: var seriös, be om referenser, skriv kontrakt på en gång och känns det inte rätt så lyssna på magkänslan och ta en kreditupplysning. Vittnen är alltid bra och kom ihåg att vara noggrann!



Over and out!

Höst

Idag är det den första oktober så nu är det höst på riktigt! 



Hjärtat mår gott när man får umgås med dessa underbar djur!