lördag 25 oktober 2014

Fodringsystem

Jag är en praktisk människa som gillar när det går snabbt och smidigt och är enkelt! Eftersom det "bara" är jag som sköter om mina två pållar är det ohållbart för min del att ha flera fordringar under dagen. Jag både pluggar och jobbar och så bor jag tio min från stallet så tidsmässigt går det inte riktigt ihop, plus att det är oekonomiskt att sitta och köra till och från stallet flera gånger, det skulle bli några mil extra per dag. När vi bodde i Ångsta införskaffade jag mig tio stycken småmaskiga hönät vilket jag är riktigt nöjd med! De förlänger ättiden! Men i Ångsta hade vi inga bra ställen att sätta näten i så det blev i trästaketet på hagen...

Järngänget i Ångsta!

Eller så hade vi en hösilagebal i hagen....

Bild på Linneas förra häst Charlie i Ångsta


När vi flyttade hit till Oviken byggde jag några ställningar där jag kunde hänga näten, de hängde fritt i luften och hästarna fick kämpa än mer med att få ut höt ur dem, vilket också förlängde ät-tiden! Detta fungerade super för Sonja! Men Dottla fick väldigt konstiga halsmuskler efter ett tag och tillslut insåg jag att det nog var "nätens" fel. 

Dottla förra hösten

Dottla förra hösten

Sonja förra hösten

Så i år har jag och Therese byggt hölådor  till våra hästar. Hölådor med karbinhakar i så att näten går att sätta fast ordentligt i lådorna. Hästarna får då äta på ett mer naturligt sätt, med huvudet ner mot marken, vilket än så länge verkar fungera riktigt bra för mina hästar! Vi byggde lådorna med en tung botten för att minska risken med en vält låda och ett hönät på marken. Mina hästar har vält den ena av lådorna en gång så jag tror vi har lyckats rätt bra ändå! Risken med näten är ju just att hästarna kan fastna, speciellt om de har skor. Därför var det viktigt för mig med den tunga botten på lådorna. Som med allt gäller det att väga för och nackdelar mot varandra och för min och mina hästars del är hölådorna och näten en riktigt bra lösning.

Snickarverkstad, Therese i högsta hugg!

Fina lådor!


Bra idé matte!

Dottla i full rulle med att äta frukost!

Eftersom Dottla ev har haft fång är det strikt diet på henne, och ni som känner min häst lite närmare vet vilket monsterhumör hon får när hon är hungrig. Så min häst behöver "fri tillgång" på mat för att hålla humöret uppe, hon får inte äta hö/hösilage på fritillgång just pga fångrisken och jag kan inte fodra flera gånger per dag. Min lösning just nu är näten! Och höblandad halm som jag fått tag i. Jag fyller ett nät till varje häst och sätter ut i hölådorna, och det räcker under hela dagen. De har något att stoppa i magen från morgon till kväll, mycket gladare hästar! Dottla har tagit över ledarskapet i hagen och är grinig vid fordringarna på kvällen om de ska stå ute, hon ska ju ha det bästa av näten och ska ju börja äta först, såklart.... Men det är lugnt så fort första nätet är på plats och Helgi vet att det är bättre att vänta lugnt en bit bort. 

När hästarna står inne får Helgi hö och lite höblandad halm och Dottla får för det mesta enbart hö-halmen. Hon går ju lite på bantning också. Självklart sätter jag ut näten på morgonen innan hästarna släpps ut och då är det också lugnt när hästarna går till varsin låda.