tisdag 1 februari 2011

Hästnörd

Jag är och förblir en hästnörd. Hästar, hästar och åter hästar. Jag har inte tänkt på det men det märktes så väl idag. Jag hämtade ju upp Linnea på vägen hem från skolan. Vi släppte ut Ailo från hundgården och gick in och fikade. Därefter skyndade vi oss ut till stallet och våra vackra fyrbenta vänner, med Ailo hack i häl. Både Wojje och Dóttla fick sig en rejäl massage innan Linnea tog ut Wojje. Jag satte då in Dóttla i hennes box, med ett ylletäcke för att hålla värmen i musklerna efter massagen, och sedan gick jag och Ailo ner till Maggan medan Linnea skrittade Wojje på ridplanen. Efter en stund beslutade Linnea att det var för dåligt underlag för att rida på ridplan så hon promenerade upp till hagen för att rida en liten stund där. I hagen (och i foderhagen) är det mycket bättre underlag, inte lika halt. Jag hade kollat ridplanen innan och sa att det var okej underlag för skrittarbete, man sa till Linnea att om hon ville trava fick hon göra det i hagen.

Ailo satt i Maggans och Lasses hundgård en stund, med deras settrar, medan jag gick in och fikade en sväng. En liten stund efter att Linnea gått upp till hagen så vandrade jag och valpis också upp. Mina två bröder kom hem samtidigt som mig och då passade jag på att paxa valpvakt så att jag och Linnea kunde sticka ut på en uteritt.

Linnea red barbacka med hacket på Wojje och jag red barbacka med mitt vanlig träns. Eftersom att jag trodde underlaget var uruselt (något bättre än ren isgata) så sa jag att vi bara skulle skritta en lugn tur, men till allas glädje så var det helt okej underlag. Det hade töat så pass! Det blev en väldigt fartfylld men ändå ganska kontrollerad tur, det trodde jag aldrig! Haha. Dóttla var pigg och försökte stänga av, av och till, för att bara kunna springa men jag lyckades ändå hålla henne på relativt bra nivåer. Vi följde ett skoterspår ner till sjön och rejsade lite på tillbaka vägen. Eller ja, det var ju ganska jobbigt för hästarna så det gick inte så fort i och med att vi red i ett skoterspår och jag imponerades starkt av Linnea som lyckades hålla Wojje i kort-korta galopper allt som oftast! Inte hela tiden, men oftast! När vi kom fram till vägen så var det skritt som gällde sa jag till Linnea, men det första min bus ponny gör är att dra iväg. Både jag och Linnea fick visa prov på ryttaregenskaper och red våra hästar ner till skritt igen. Vi skrittade en bit, och hoppade av efter Gunnar Kristofferssons hus, så att hästarna verkligen fick en skön och välförtjänt avskrittning. När vi kom hem till stallet stretchade vi båda hästarna rejält och gav dem lite belöningsmorötter och kraft. De var riktigt svettiga men glada efter vår bustur så det blev att täcka på dem, Dóttla fick ett stalltäcke och Wojje fick på sig ett ylletäcke innan jag släppte ut dem. Jag ska gå ut om någon timme och antingen ta av dem täckena helt eller byta. I och med att det är så varmt så vill jag låta dem gå otäckade så ofta som vädret tillåter. Så fort det står regn eller snö på schemat så blir det täcken på, men är det klart så spelar inte kylan så stor roll och de får gå utan täcken då de trivs bäst så!

Det jag tänkte komma fram till är att känslan efter att ha ridit min pålle är lycka. Ren och skär lycka. Jag har inte märkt av så mycket att jag saknat ridningen/hästarbetet så mycket men glädjen efter att ha ridit idag är obeskrivlig. Det känns bra. Jag har nog inte varit så full av energi på länge som jag är nu efter att ha spenderat  en stund i sadeln, på MIN häst. Ridmässigt så var det ju inte den bästa turen, inte alls, även om den var "kontrollerad", men ändå känns det så otroligt skönt och bra just nu. Jag har verkligen saknat att jobba min pålle nu när Ailo tagit upp min tid.

Imorgon är jag ledig så då tror jag att det blir lite jobb med min fina Dóttla. Tömkörning, kanske det? Ailo får sitta i hundgården under tiden i alla fall. För nu jäklar har jag häst i mitt huvud!




04.50

Ailo väckte mig 04.50 i morse för en morgonpinkis. Klev upp och trodde klockan var runt 6 så jag tog med mig Ailo ut i stallet, morgonhöade hästarna, täckade på dem då det skulle snöa underdagen och gick in igen. Tittade på klockan och såg att den var 05.00. Yes. Lite väl tidigt att ge hästarna hö och lite väl tidigt att kliva upp. Var ganska pigg men smög ner i sängen igen. Kunde inte somna om så bra, så var aptrött när klockan ringde halv sju. Aja, sitter nu på filosofilektion och tråkar. Uthärda skoldagen, hämta Linnea och hem till Ailo och hästarna! Sen ikväll blir det kanske plugg, får se om jag orkar....