lördag 24 oktober 2020

Lugn

Efter en månad med ett känslomässigt kaos, med ångest och oro, med en kropp som varit på helspänn och uppe i varv, så känns det så skönt att jag äntligen får vara lugn. Att sinnet är lugnt och stilla, att kroppen är lugn, att huvudet inte är fullt av ett virrvarr av tankar. Allt är bara lugnt och stilla. Och jag känner tacksamhet, tacksamhet över nuet. Jag tog korten här nedan idag under min joggingtur. Jag njöt av den klara och krispiga luften, av snön som frasade under fötterna och av solen som värmde så gott i mitt ansikte. Och jag kände mig nöjd och glad, jag njöt. Jag fick en stund för och med mig själv, medan Otto sov och morfar underhöll Axel.






Efter joggingturen hann jag både köra yogapasset här nedan och duscha innan lilleman vaknade. Underbart! Nu ska vi nog gå ut och leka och njuta ännu mer av denna fina vinterdag. Sen blir det lyxmiddag här; ugnsstekt, fylld kalkon med hasselbackspotatis och murkelsås. MUMS!


I morgon blir det Leos lekland i Skellefteå. Vi lär ju vara helt slut efter det...

Bagage och kommunikation

Funderingar. Jag ligger i bäddsoffan hos pappa, jag vaknade strax inna  06 och ligger här och låter tankarna vandra fritt. Barnen sover fortfarande, resan upp gick bra igår. Vi stannade till på Frasses och åt middag i Strömsund. Jag körde hela vägen till Vilhelmina innan Cornelis fick ta över och köra sista 2 timmarna till Malå. Pappa hade gjort lyxiga varma mackor i ugnen som vi mumsade i oss när vi kommit fram. Mackor med skaldjur och ost, stekta kantareller och ost och ost och skinka. En värmande kopp te till. Mmmmmm, vad gott! 

Egentligen var tanken att Ailo skulle få åka till Haga, att mamma skulle hämta upp henne i lägenheten under eftermiddagen. Men även hon fick följa med. Lilltanten verkar väldigt nöjd. Hon ligger och snarkar gott här bredvid bäddsoffan och verkar som vanligt ta allt med ro. 

Så, här ligger jag i bäddsoffan och lyssnar på barnens lugna andetag. På Ailos snarkningar. Och jag funderar på livet, på handlingar, på kommunikation. På det jag bär med mig i min ryggsäck, mitt bagage. Vad tar jag med mig, vad bär jag på, och vad kan jag kassera? Vad behöver jag arbeta med? Vilka egenskaper kan jag utveckla, vårda och förbättra? Vem är jag som person nu? 

En sak jag upplevt som svårt är kommunikationen mellan människor. Samtidigt som det är det viktigaste verktyget vi har för att få förståelse för varandra, förståelse för min egen situation, förståelse för mig som person. Fungerar inte kommunikationen så fallerar hela ledet och skapar kaos och oro, ilska och frustration. Vi tappar förståelsen för varandra. Jag upplever det dagligen på mitt jobb, att kommunikationen som är så viktig, får stora konsekvenser när det inte fungerar. En god kommunikation är en trygghet i relationer mellan människor. Jag har upplevt det i alla relationer jag haft, vänskapliga, kärleksfulla, arbetsmässiga. Ja, i alla relationer är kommunikationen viktig. Något av det viktigaste. 

När fallerar kommunikationen? 
* Vid stress och stressiga situationer.
* Vid trötthet
* Vid slarv
* Vid ilska och frustration
* Att inte återupprepa det jag just tagit del av, fråga om jag fått med allt eller förstått det rätt. 
* När vi antar saker om varandra utan att checka av om det verkligen är så.

Så vad kan jag göra för att förbättra mina relationer? Mina nuvarande, mina kommande? Jag kan arbeta med min kommunikation. Öva, träna och förbättra. Jag kan öva på att lyssna, på att bli bättre på att uttrycka vad jag faktiskt känner och försöka förstå och se helheten. Den enda person jag kan ändra på och arbeta med är mig själv, och den enda person som kan laga det som jag upplever eller upplevt som trasigt med mig är jag. Jag är ansvarig för mig och jag är ansvarig för att skapa min egen lycka. Jag ska inte vara beroende av en annan människa, en annan person, för att jag ska vara hel, eller lycklig. Jag är ansvarig för att skapa min egen lycka. Så jag funderar, och funderar. Vilka egenskaper behöver jag arbeta med och där är kommunikation en del. 

Nu har barnen vaknat, klivit upp och sagt god morgon till Morfar och Ulle. Så nu säger jag God Morgon till er alla som kikar in här och nu kliver jag upp. En ny dag, en ny möjlighet att arbeta med mig själv. En ny dag att njuta av familj och se det fina i livet. Så ha en fin dag och uppskatta det du har idag, det ska jag göra.