tisdag 31 maj 2011

Smörgåstårta och student

herredjävlar! I morgon tar jag studenten! Så otroligt skönt! Gash.Har gjort en smörgåstårta till morgondagens champangefrukost. GÖTT! Aja, natti på er!


Barfota tips

Läsvärda barfotatexter finns på

svenskahovskolan.se och barfotahovar.wordpress.com, man får själv läsa sig till kunskap och gå på magkänslan. Precis som med alla texter och åsikter så finns det något man själv inte håller med om! Men man ska alltid vara öppen för förslag; så att säga! :) Så länge hästarna mår bra så är det bra. Dåliga hovar är inte att må bra....

risig

Mår pyton. Bläääh! Ligger hemma och skrotar. Känns som om jag ska spy. Mysigt va? Sisådär dagen före studenten. Lovely. Vädret verkar också vara lite dassigt. Mulet men inget regn än. Spyfärdig men ingen spya än. Aja, inte mycket att göra åt, jag och Ailo har några lugna timmar framför oss i "soffan" på altanen. Gött.

Skrev precis en lång kommentar till en tjej som funderade lite om barfotahästar, på dayveiws.se. Gamla bdb. Detta är min syn (kan dock ha skrivit något fel/konstigt i min feberyra, men på ett ungefär), kom gärna med egna åsikter, tankar och frågor. Jag är inte utbildad men jag tackar gudarna för min goa hovvårdare Angela Savoia som är grymt duktig på att förklara och på att fixa hovar! Alla hästar kan gå barfota, det är bara frågan om vi kan vara osjälviska nog att ge dem det? Kan tävlingshästen få bli just häst igen, eller är tävlingen viktigare än hästen? Varför skor vi? Gång på gång bevisas det att hästar kan gå barfota och klara av det med RÄTT HJÄLP. Och gång på gång visas det vad skor kan ställa till det. Titta bara på sprickor, hovkvalite osv. En bra hovvårdare/hovslagare kan fixa snygga hållbara hovar som inte behöver järnskor! Ett slag för friskare hovar, ja tack! Klicka er in på hovakuten.se och vidare in på bildgallerier, titta på de olika hästarna, titta på hennes kommentarer och titta på bilderna igen. Vad ser ni? :)

Jag har erfarenhet av barfota hästar. När jag först träffade min nuvarande hovvårdare hade jag skor. Hon berättade vad hon höll på med och jag erbjöd henne att fixa min häst. Från att ha hört att min häst inte kan gå barfota pga slitage till att se att hon faktiskt kan det känns otroligt skönt. Dessutom har min pålle gått från galen stegrande häst som det tar timmar att verka och sko till att vara en av de lugnaste hästarna att verka hovarna på så jag tror hon trivs både med att gå barfota och med min hovvårdare! 

Positivt med barfotahästar: du får snyggare hovar och bättre kvalite med rätt hovvårdare. Hästen går och kan röra sig bättre med rätt verkning. Du får oftast en verkning billigare än en hel skoning också. 

Negativt: fram tills hästen har rehabiliterat sina hovar tillbaka till friska hovar som klarar av slitaget som vanligt kan hästen ömma på olika underlag och vara lite känslig. Hästen ska dock inte HA ont utav att gå barfota (om det inte är något allvarligt problem!) utan det är som när man vänjer in sig vid att gå barfota på sommaren. Första gångerna man springer över grus kan det göra ont, ömma och man spänner sig, i slutet av sommaren springer man på grus lätt som en plätt, utan att ens tänka på det i princip. Har hästen haft skor länge har antagligen blodomloppet i hoven dessutom dragit sig tillbaka så när hästen börjar använda hovarna utan skor igen kan de bli något varma då blodet börjar strömma ut igen. Dock ska de inte bli halta eller så varma att det är som ett sjukdoms tillstånd.

Det du ska hålla koll på är att hästen får bättre kavilte, bättre hovar, finare hovar, hovar utan sprickor. Det tar ett tag, allt beror på hästen och hur pass hovtillväxten är! Men du som hästägare bör vara aktivt intresserad av hovarbetet. FRÅGA DIN hovslagare, ser det konstigt ut fråga varför, vad gör du, varför gör du så? Har hovslagaren inga bra svar, inga svar alls eller liknande så vet denne antagligen inte riktigt själv varför och då är det bra att söka reda på andra hovvårdare, andra barfota ägare och fråga dem. Börjar hovslagaren säga att din häst inte kan gå barfota så är det bara att se sig om efter en ny hovvårdare. Alla hästar kan gå barfota med rätt hjälp och rätt verkning. Dessutom finns det skor till barfota hästar; tex. Easyboots.se! Som man kan ha när man arbetar med hästen om den är känslig (ömmar) eller sliter lite annorlunda pga felaktig benställning. Tanken med barfotaverkning är att hästen ska kunna utnyttja sina hovar på bästa sätt, men såklart också med människans hjälp att kunna göra just det. Märker man att hovarna börjar se sämre ut istället för bättre då är det dags att byta och kolla efter en ny hovvårdare. Det finns olika barfotametoder och du bör läsa på lite om varje innan du bestämmer dig för vilken du vill använda dig av (om du vill byta hovslagare). jag själv är inget fan av strasser men sålänge hästarna blir bättre och visar att de kan gå bättre, klarar av att gå på lite "jobbiga" ställen så fungerar det ju. Det finns inget svart på vitt vad som är det bästa (av barfotaverkare) utan där måste man som hästägare lyssna, läsa och fundera själv över vad som känns rätt och riktigt, bäst för ens egna häst! Alla hästar är unika och individuella precis som vi människor. Det är klart att alla hästar inte kan ha samma hovform, samma hov vinklar och samma benvinklar, utan de har en egen "bäst" form/vinkel. Det är också en del av det som gör att skor inte är bra, de är formade likadana. De vill att varje häst ska se likadan ut. Förutom det finns det otroligt mycket mer som inte är bra med skor! Tyvärr. 

Det är ditt ansvar att se till att din häst mår bra, märker du att det inte fungerar med din hovslagare du har om du bestämmer dig för att köra barfota, då är det ditt ansvar att byta. 

Ja det krävs utbildning men det du bör tänka på är att framför allt testa dig fram, prova, fråga din hovslager hur denne ser på barfotahovar osv. Känns svaren knepiga så är de knepiga! klicka in på svenskahovskolan.se och läs lite, jag tror de jobbar med strasser, men förutom det är deras åsikter, tankar osv helt enligt mina. (Varför jag inte gillar strasser är för att min hovvårdare är kickassgrym på att förklara och hon berättar att om man verkar på det sättet tar man inte hänsyn till senor ,och annat i benställningen blir fel, vilket gör att senorna tänjs till gränserna...) men som sagt är alla hästar individuella och på vissa hästar fungerar strasser utmärkt men det fungerar inte på alla! Men eftersom jag följer dig vet jag att du är duktig på att skapa dig en egen uppfattning! Jag skulle inte bli ledsen om du valde strasser då jag ändå tror det är bättre än skor, om än inte optimalt. Jag tycker att det finns för lite forskning på detta om råde för att säga vad som är bäst och vad som egentligen inte är bra, det viktiga är alltså att lyssna på sin häst och se hur den reagerar, men också vara beredd på att en avskoning och omvandling till barfota häst kan ta lång tid! :)

Det beror på hästen och hovslagaren. Hur fel hovslagaren verkar och hur tålig hästen är. Är man väldigt observant kan man se om det är bra eller inte efter första-andra verkningen och då är det ofta väldigt lätt att verka om och verka rätt. Men har hästen verkats fel och gått med skor (ofta verkas hästar med skor för att passa skorna eftersom skorna är massproducerade så de blir felverkade redan där, även om hovslagare verkar kunniga så finns det människor som tar kunskapen om hästens hovar några steg längre!)

Och det är mänskligt att fela och så länge du tittar till hovarna och gör ditt bästa för att se om de håller sig fina (om de är fina från början) eller om de blir bättre. Om det börjar se sämre ut och din hovslagare inte har berättat att det kan bli sämre innan det blir bättre, varför det blir så osv, då är det dags att kolla efter andra alternativ! ;) men nyfikenhet, magkänsla och hästvett räcker långt! :)