tisdag 7 juni 2011

sola och bada

- lite mer åt bada hållet....





Jag och Therese tog ett varsit liggunderlag och gick ner i Dóttlas hage och la oss. I regnet. Trot eller ej men det var faktiskt riktigt mysigt trots att man blev dyngsur inom loppet av 2 minuter. Hehe! Nu ska vi brumma in till staden där Ailo ska få behandling av Anna Sandler och sen ska jag jobba medan Therese är på föreläsning om Mayaindianerna! :)

barnförbjudet!

Hahahahahahaha! Har man bloglovin så koll in reklamen "Mer Finsex åt folket!"

Myggmedel

  • 1 paket cocosfett
  • 1stor vitlök (eller flera små)
  • citronell eller citron
  • lite kamomill (ört-te fungerar)
  •  Några msk tjära
Smält cocosfettet och blanda ihop alla ingredienserna. Låt svalna och stelna i kylen under omrörning då och då, så att de tyngre sakerna inte enbart lägger sig på botten. Förvara sedan denna salva på ett svaltställe, tex kyl eller i stenkällare eller svalt rum. Annars smälter cocosfette och blir klibbigt. 

Denna salva blir jättetjock men håller myggen och flugorna borta. Smörjes på känsligare ställen som skap och fram på bringan där betten blir som värst. Blir ju som sagt som en tjock salva nästan. Tjäran, vitlöken och citronellen luktar och smakar äckel för flygfäna medan cocosfettet lägger sig som en tjock hinna så att de dessutom inte tar sig in till huden, kamomillen är läkande och ser till att såren läker fint. Jag och Therese gjorde denna balndning nu ikväll och vi lade i lite hackade groblad också som drar ut det dåliga från betten ur kroppen!

Billigt och bra. Citron och vitlök har de flesta i köket, cocosfett finns lättillgängligt på vilken Ica-affär som helst och kostar ca 15 kr, och tjära brukar var och varannan hästägare ha i stallet till röta i hovar eller liknande. Båttjära fungerar minst lika bra. Går dock att göra utan tjära men den blir bäst med tjära i!

Annars går det att göra en lite mer sprayvänlig variant också med vatten, citronell, vitlök och lite olja. Blanda ihop allt och he i en sprayflaska. Skaka rejält innan användning och bespruta hästen med ditt nu hemgjorda och miljövänliga myggspray!

grävlingar

Vi har grävlingsbesök i byn. Två stycken har vi sett till idag. En har huserat här på gården och retat gallfeber på hundarna här och nu sprang den och en annan iväg från ett slagsmål med något annat djur. Jag och Therese hörde konstiga djurskrik och sen kom två små gestalter springandes upp för backen, Ailo fick syn på dem och då särade de på sig så en sprang ner mot stora vägen igen och en in på vår gård, under Gammelstugan. Härligt med lite nytt djurliv. Jag har aldrig sett en grävling förut så det är ganska kul!

bild från google.se!