torsdag 9 augusti 2012

Bollen i rullning

Jag har precis beställt transport åt liten grå och gjort en flyttanmälan hos skatteverket (folkbokföring, ni vet). Livet känns väldigt bra även om det varit lite svajigt de senaste veckorna. Snart sitter jag hemma i Jämtland, i min nya lägenhet, och har mina vänner och familj nära igen. Jag förstår knappt att det är sant, jag kommer bo på stallet och alltså ha pälsklingarna alldeles under mig. Livet är för bra för att vara sant ibland.


Arg

Jag blir så arg på människor. På mänskligheten. På de idiotiska grupper som finns på facebook. På att människor tycker att det är okej att förtrycka en annan, på att det är okej att förminska någon. Vad ger dig rätt att tracka ner på någon annans tro? Vad ger någon rätt att göra någon annan illa?

Det finns en grupp som heter "NEJ TACK! till moské i sverige" där jag läste otroligt idiotiska kommentarer det senaste. Och jag blir så arg, så arg. Jag förstår inte vad människor har för problem. Vad då nej tack? Vad spelar en moské till för roll, eller kyrka, eller matvaruaffär? Det enda den gruppen gör är att visa andra människor att de inte är välkomna här, att deras tro inte är okej. Att vi "svennar" ska komma i första hand och att allt annat är dåligt. Varför? Vi är människor, allihopa, eller hur? Vad är det för skillnad på en kyrka och en moské mer än att de tillhör olika religioner? Jag vill tro på oss människor, jag vill tro att vi är vad vi är och är det tillsammans. Men gång på gång är det någon som ska peka ut olikheter, peka ut orättvisor som inte spelar någon roll. Folk verkar tro att bara för att vi bor i ett land, som råkar heta Sverige, så ska alla ha samma privilegier, gärna vara miljardärer och ha en stor rosenträdgård som alla grannar beundrar. Det är så mycket skitsnack och så mycket "jag är mycket bättre, och jag borde få det mycket bättre än dig för att jag är jag". And I hate it. Det spelar väl ingen roll om du är svart, vit, brun, blond, rödhårig, sosse, moderat, barn eller vuxen? Vi är ju fortfarande människor som har samma grundbehov oavsett om vi ser olika ut, eller om vi tror på olika saker? Vad spelar det för roll om du är blond och har bott här hela livet eller om du är mörk och kommer från Kenya? Vi borde ta hand om varandra, oavsett om vi tycker olika. Vi borde hjälpa varandra och vara glada över varandras lycka och glädje. Vi borde älska mångfalden och det som gör att vi är olika för vem fan vill bo i en värld där alla ser likadana ut och tycker exakt samma sak...? Vi kommer gå under om vi tar död på mångfalden och alla olika kulturer och tankesätt. Och vi kommer gå under om vi inte tror på oss själva och gläds med våra medmänniskor. Jag säger JA TACK till en moské och jag säger ja tack till mångfald, kultur och alla andra saker som gör Jorden till en bättre plats. För en moské är ju ändå ett sätt att sammanföra människor, liksom en kyrka. Ett sätt att dela sorgen och glädjen när man delar sin tro.

Och det är ju inte just moskén som gör att världen är orättvis, eller som gör att Sverige har konstiga prioriteringar vad det gäller ekonomin. Det är ju faktiskt så att det är vi, svenska medborgare, som röstat fram regeringen och deras ekonomipolitik, right!?