fredag 29 juli 2016

Lunginflammation

Mitt lilla föl Herkules som jag köpte för ett litet tag sedan har lunginflammation. Vi byggde en egen liten hage till honom och hans mamma Charisma innan vi hämtade dom utanför Jönköping så de gick några meter ifrån de andra. Dottla och Feykir flyttade till Västeråsens islandshästar för betäckning veckan efter nykomlingarna kommit så de har inte haft chans att träffa varandra som tur är! Några dagar efter att Dottla och Feykir flyttat fick Herkules och Charisma ta över deras hage. Och ytterliggare några dagar senare började Herkules få symtom, snorig och lite hostig. Nu har han haft symtom i två veckor och har hållits isolerad i sin gamla hage, vi har haft ut veterinär två gånger och åkt in till kliniken en gång. Han går på penicillin intramuskulärt en gång om dagen, hippotrim och slemlösande två gånger om dagen som ges i munnen och äntligen börjar symtomen vända. Han tempas morgon och kväll och hagen mockas dagligen. Än så länge har Feykir inte visat några symtom alls och jag hoppas innerligt att vi har lyckats hålla smittan (om det är smittsamt vet vi ej idagsläget) kvar på gården. Inga andra av hästarna på gården (inkl. mamma Charisma) visar några som helst symtom som tur är och vi är nogranna med hygienen.

Det är därför det är lite tyst om Feykir, han får inte besök av mig så ofta i och med att han kan åka på en lunginflammation han också om det vill sig ont. Det blir ingen betäckning för Dottla i dagsläget då jag just nu lägger krutet på lille Herkules och hans tillfrisknande! Dottla och Feykir har därför fått flytta till ett nytt ställe där de bara går och mår gott och Feykir får springa i skogen och roa sig.

Det känns tungt att behöva oroa sig för ett litet föl, de har hela livet framför sig och ska inte behöva må dåligt! Men det är så här livet är, man kan bara göra sitt bästa och hoppas att allt löser sig. Vilket det oftast gör! :)

Charisma var ovaccinerad och har antagligen aldrig blivit avmaskad innan vi köpte henne, Herkules föddes på en gård med många hästar och många hästar som kom och gick. Förmodligen är han smittad redan som nyfödd och den långa resan hit upp och miljöombytet har startat hela processen. Vi vet som sagt inte vad det är och agerar som om det är smittsamt. Misstankarna har varit en bakterie som ställer till det och som är farlig för framförallt föl. Vad jag läst mig till är den i princip ofarlig för hästar över ett år men kan bli livshotande för föl, men som jag nämnt så vet vi inte vad det är som orsakar lunginflammationen i dagsläget. Det kan vara ett virus, det kan vara en bakterie och det kan vara en jäkla otur och ett dåligt/nedsatt immunförsvar.

Jag ska iväg i helgen och det ska regna massor enligt prognosen. Jag köpte därför ett litet täcke till Herkules så han kan gå ute trots dåligt väder. Jag har upplevt att han mår/blir sämre inne så han går ute i hagen så länge det bara går. Igår var Pernilla ut och verkade både Herkules och Charisma ute i hagen, det gick superbra! Så nu slipper jag skämmas för deras hovar!

Lillgrabben verkar må bättre så vi håller tummarna att lunginflammationen håller på att ge sig! Han börjar visa lite mer kaxighet i hagen och är inte riktigt lika lugn och still vid hanteringen som han varit. Vilket jag tror är positivt, han orkar mer! Han är en otroligt go individ och så himla snäll och accepterar allt vi gör med honom. Snällare fölunge kan man nog inte hitta och jag tror inte det enbart beror på lunginflammationen, hans mor har också dyr himla härligt temperament! Så jag hoppas verkligen han kryar på sig nu!


posted from Bloggeroid