söndag 6 februari 2011

Hästbloggar jag följer!

http://causamremove.blogspot.com/ - Akademiskt!

http://flickanochtuppen.blogspot.com/ - NH, Akademiskt, tankeställare!

http://evelinaoskarsson.blogg.se/ - NHaktigt!

http://fillstastallet.blogg.se/  - islandshästblogg,!

http://horsebalance.blogg.se/ - NH, akademiskridkonst!

http://teamsl.blogg.se/ - dressyr/hoppning, pepptalk!

http://jonnans.blogg.se/ - NHaktigt, tankeställare!

17 februari

Den 17 februari klockan 09.00 kör jag min projektredovisning på Wargen. Jag kommer hålla till i rum G310, alla är varmt välkomna! Jag kommer alltså prata om mitt projektarbete, att rida in hästen Trú.



Så här ser schemat för projektredovisningarna i vår klass ut:


PA-redovisning SPKU08
Torsdag 17/2-11 8.30-15.30


Maximum I518


09.00 Kroppsideal Olivia
09.30 München – i Hitlers fotspår Maria B
10.00 Auschwitz Wictoria
10.30 To Touch the Sky - Manhattans skyskrapor Lina
11.00 Att göra film Stina
11.30 Sekter – manipulation eller eget val? Åse
12.00 Vägen till det perfekta brödet Felix
12.30 Tre män i Paris – en resa om maten & livet
Henrik, Magnus & Fredrik S
13.00 Mele – från idé till CD-skiva Jonas
13.30 Watch Out – Min teknik i text & musik Anna
14.00 Poesiblogg - Ensamma tankar från en drömmares värld Marie
14.30 Sova ute på vintern? David
15.00 Stolens historia Olle


G310

8.30 Studentbiff – en hemsida om matlagning för studenter Linn
9.00 Inridning av Trú – för hästintresserade Bella
9.30 Från idé till bild Annelie
10.00 Den romska silverkulturen Milly
10.30 Sömnad – svensk modedesign Emma N
11.00 lunch
12.30 Matglädje – konsten att skapa egna recept Maria L
13.00 Sex, Drugs & Rock ’n Roll Sara
13.30 Vänporträtt – ett bildspel Rebecka
14.00 London med tunn plånbok Emma I
14.30 Fotoprojekt med fyra unika bildserier Lykke


G309

12.30- 14.30 Religion – Necessity or Burden? Daniel

tråk

Min dam är inne i en period med humörsvängningar nu. Idag växlade hon mellan hyperspeed och slowwalk. Sparkade mot Wojje när han kom "för nära", skulle ligga  med nosen i Wojjes rumpa när han gick först, vägrade gå fram på vissa ställen, försökte dra iväg lite här och var och plötsligt bara dog energin och hon blev typ seg..? Jättekonstigt! Men blir lite lösarbete, skrittarbete eller kanske en vilodag imorgon. Jag vet inte vad det var med henne idag men inte var det bra.



Linnea kom i alla fall hit vid halv 12 idag och sedan dess har det bara varit hästgöra i princip. Vi började med att mocka boxarna, tog sedan in pållarna och gav dem massage. Mysigt! La en ganska lång stund på att massera vilket båda hästarna verkade tycka vara skönt. Sedan sadlade jag Wojje åt Linnea, och så stack vi ut på en ridtur. Hon red med hacket på Wojje och jag red med mitt westernträns på Dóttla, med mitt raka bett. Vi började gå ner mot sjön nedanför Maggan och Lasse men väl nere på sjön var det för djupsnö och dessutom vägrade Dóttla att ens gå ner på isen. Så vi vände och red tillbaka till vägen och så red vi Kristofferssonrundan. Dóttla var ju på jättekonstigt humör så ibland gick vi 30 meter bakanför Wojje och ibland gick vi i rumpan på honom eller så var det gas. Jag kände inget fel, ingen ovanlig stelhet eller så, så jag vet inte vad det var. När hon är så här konstig så mår jag jättedåligt, känner mig som världens sämsta ryttare och människa. Jag hatar att bråka med henne, och så får jag dåligt samvete och ja mår bajs helt enkelt. Men en intressant sak var ändå att när vi kom till "galoppbacken" så ökade hon takten, visade sitt vanliga pigga humör, men väntade på kommandot för galopp. Det var väl det ända som kändes bra, att min pålle väntade på att jag skulle säga att det var okej. Linnea skötte Wojje superbra! Så jag behövde inte oroa mig för dem. När vi kommit upp för backen skulle vi rida ner till sjön därifrån, och vända där nere. Men mer tjorverier, vägrade gå in, småstegrade, försökte dra iväg osv. tillslut gick hon med på att gå in på stigen och vi kunde fortsätta turen. Självklart kom en skoteer så vi fick vända hemåt innan vi tagit oss ner till sjön, men det gjorde ju inte mig något i och med att Dóttla var som hon var. Fick lugna pållarna då skotern körde bakanför oss men det gick bra, när vi kom upp till vägen red vi uppåt och den svängde neråt. Skönt. Skrittade en bit innan vi hoppade av och ledde hem dem. Svettiga pållar var det allt så stretch, massage och täcken fick de. Yepp! gav dem lite lunch hö och så drog jag och Linnea in all läderutrustning och körde en rengöringstimme. Underbart att ha det gjort!

Efter det tog Linnea ut Wojje igen för lite skrittarbete på ridplan. Lite lösarbete/frihetsdressyr och lite vanlig skrittdressyr. Nu går pållarna ute och äter middag, de har blivit fixade inför natten och mår gott. Annmarie är här så ev blir det väl någon skrittur runt Kr-rundan med hästarna imorgon eftersom turen idag var lite mer av det ansträngande slaget för mina små hästar. Vi jobbar på att förbättra kondisen på dem nu.

Ailo har umgåtts med mamma och Annmarie när vi var ute och red, men annars har hon hängt med mig och Linnea när vi varit i stallet.

lördagens hundgöra

Igår tog jag ju med mig hundarna in till Östersund. Promenerade i badhusparken och hälsade på flickorna som jobbade där, fanns mycket att kika på kan jag lova! vandrade upp på stan och handlade Cornelis födelsedagspresent. Vovvarna fick sitta fast utanför affären då, vilket gick bra. Moa och Fanta är ju vana vid sådana här påhitt men för Ailo var det nytt att sitta fast medan matte gick iväg. Men som sagt, det gick bra och hundarna skötte sig super. Det var något skall här och något där men för det mesta var de tysta och bara tittade. Moa är den som är värst att promenera med då hon drar i kopplet, trots träning så slutar hon inte. Vissa dagar fungerar det jättebra, andra dagar inte så bra. När det är mycket att titta eller lukta på så fungerar det inte. Hehe, men det är ju "pappas" hundar och vi bor ju på landet så det får väl vara så. De lyssnar ju hyfsat när de är lösa, och promenerar man med dem och har 100% koll så håller de sig på plats. Grejen är väl att man måste träna benhårt med hundar som Moa så att de inte drar, vilket vi kanske inte riktigt gör. Hmmm. men hon drar ju finfint när man åker skidor efter henne så.

Efter alla häst & hunderier så bar det av in till staden för att äta middag med jobbet, GOTT! Liten film och lite bilder som jag inte lagt upp tidigare... ;)


Ailo i sin fina reflex/fleecejacka, som hon precis vuxit i! :)

Ailo i sin fina reflex/fleecejacka, som hon precis vuxit i! :)

Ailo i sin fina reflex/fleecejacka, som hon precis vuxit i! :)

Trött Moa som fick sitta i brorsans knä på vägen hem, bortskämd hund?

Trött Moa som fick sitta i brorsans knä på vägen hem, bortskämd hund?

Trött Moa som fick sitta i brorsans knä på vägen hem, bortskämd hund?

Trött Ailo som somnade gott i bilen påväg hem! :)

Trött Fanta som också  somnade gott i bilen påväg hem!

Lördagens hästerier

Vandrade ut i stallet runt halv elva tiden igår. Släppte in pållarna och tog ut min fina tjej på gången. Masserade och borstade igenom henne och tog på tömkörningsutrustningen. Ingen bra dag för tömkörning, dock. Dóttla var som en tickande bomb, dansade runt på tårna och var allmänt uppstressad. Försökte hitta lugnet i henne och jobba lite öppna. Efter ett bra tag fick vi till det jättebra i  högerspåret. Kände mig rätt awesome då eftersom hon verkligen hade en extremdag. Jag fick förbannat mycket "övermod" och försökte i vänster. Det gick inte. Dóttla bara ökade på stegen och ville inte alls lyssna på den visan. Det slutade med att hon stängde av helt, studsade runt på stället och slutligen drog. Ailo som också var med bara tittade förundrat på när Dóttlas rumpa försvann runt krönet vi just kommit ifrån. Vi vandrade tillbaka hem, hittade en kolugn häst i stallet och vandrade ner till ridplan i stället. Dóttla var som förbytt, helt kolugn och lyssnade bra. Dock var underlaget på ridplanen uruselt så vi gav oss rätt snabbt och vandrade hem. Satte upp tömmarna på gjorden och lät henne gå lös hela vägen hem. Det gick super och hon försökte inte gå ifrån eller springa före mig utan hölls sig bakanför, stannade när jag stannade och travade om jag började springa lite. Hästen var som sagt helt förbytt mot hur hon var i början. Det är som att hon bara måste explodera ibland för att det ska fungera. Hon har ju inte gått så mycket alls sen jag köpte Ailo och innan dess var jag ju sjuk och hon hade en månads vila, så hon har lite väl mycket energi i kroppen som lägger sig som stress. Det suger att ha en för arbetsnarkomaniserad häst ibland! Haha, fast hon är ju speciell och hon är min speciella dam, det skulle  inte vara hon utan hennes  svåra sidor också. Och det är ju egentligen inte hennes fel, det är ju jag som tvingar ut henne på tömkörning och försöker få henne till att arbeta när hon behöver springa av sig energin. Jag måste bli bättre på att lyssna och på att känna av vad hon vill göra för att få till bättre arbeten. Självklart måste jag ju också lära mig att hantera dessa svåra dagar bättre. Men ja, förstår ni hur jag tänker? En gladare och nöjdare häst är en häst som lyssnar bättre, och egentligen spelar det ju ingen roll om det blir tömkörning eller ridning eller lösträning eller bara mys i hagen/boxen. Vi får helt enkelt ta det en annan dag då det passar bättre! ;)

Aja, efter tömkörningsepisoden fick hästarna stå inne och så for jag till stan med hundarna för lite miljöträning, tar det i ett annat inlägg. Tog ut Wojje på en skrittur när jag kom hem, blev en barbackatur med vanliga tränset på. Försökte jobba lite  med öppnor och slutor på vägen vilket gick sådär, han var taggad och ville bara springa och fuskade rejält för det mesta. Men jag kämpade på och vissa stunder mjuknade han till och började jobba men ja, mestadels var det fusk för att kunna öka tempot. Jag red i alla fall runt Kristofferssonrundan, och det blev lite travinslag men till största delen skritt. När vi kom tillbaka till stallet stretchade jag igenom honom och masserade lite innan han fick kila in i boxen. 

Efter att ha fixat Wojje fick jag en lite halvt galen idé. Jag hämtade lite reflexer och en halsring, tog på Dóttla det och satt upp. Utan träns och utan sadel. Med endast en halsring och ett ridspö. Satt upp inne i stallet och lät Dóttla gå ut och gå som hon ville. Hon gick ut på vägen och svängde uppåt, mot Kristofferssons hus. Hon var pigg som vanligt och när vi kom in i skogen, fram till den lilla uppförsbacken så flög vi fram i galopp. När vi kom upp skrittade hon på, stannade någon gång ibland och gnagde på en gren men fortsatte gå efter några sekunder. Vid Kristofferssons hus så stannade hon till, gnagde på en gren och så vände vi hemåt. Skrittade ner för backen och så fick hon galoppa resten av vägen hem. I och med att det var en kort ridtur, och Dóttla inte var andfådd eller svettig så blev det ingen avskrittning utan vi gick direkt in i stallet. Stretchade och masserade igenom henne, använde liniment på rumpan och myste lite innan jag kvällshöade dem och slängde ut dem i hagen. 

Don't try this at home!