söndag 21 november 2010

Mål för hästmänniskor

Jag tycker att varje hästmänniska ska sträva efter en så pass bra relation mellan sig och sin häst att man kan hantera hästen löst i vardagen (och när man kan det så ska man så klart sträva efter en bättre ännu bättre relation!). Låta hästen stå lös på gången, rida hästen utan några extra medel osv. Jag tycker att det är vad alla bör sträva efter! Dock måste man inse (även jag!) att det tar tid. Det tar tid att utvecklas så långt framåt om man använder sig av medel som gör att hästen ser ut som en julgran under ridturerna, nu. Men för att ta sig framåt måste man också våga släppa lite på reglerna, våga sig på och prova annorlunda saker, lyssna på sig själv och lyssna på sin häst. Allt för många lyssnar på "stora" tränare utan att reflektera över saker och ting själv. Man måste inte alltid rida med ridspö och sporrar och man måste inte alltid låta hästen gå i 100 % korrekt form! För att utvecklas måste man även kunna ta ett steg tillbaka, lätta på kraven och kanske lätta på utrustningen för att  se att/om man utvecklas. Fundera på orsaken till "problemen".

Jag vill kunna klippa Dottla när hon står helt lös på gången men jag vet att det kommer att ta x antal år av tålamod och träning för att komma dit. Men det är mitt mål! Precis som att ryttaren har mål för sig själv och för sin häst så bör du ha mål för din och din hästs relation! Sträva efter att kunna hantera din häst lös och gläd dig över minsta lilla framsteg, så är du snart en god bit på väg!

Och det är klart att man ska lyssna på sina tränare men man kan alltid fundera på om det de säger passar in på dig och din häst eller inte, för det är oftast så att du känner din häst bäst! Prova dig fram och sätt upp mål för din hästhantering! ;)

Pussentussen

Idag skulle Angie ha kommit hit men henne bil ville inte starta. Då tog jag tillfället och tiden i akt och klippte min lilla prinsessa igen. Hemskt var hennes åsikt om denna klippning också! men skillnaden idag var att det tog 1½ timme istället för 3! FRAMSTEG! Och nu var det ca 45 minuters klippning och ca 45 minuters tjorverier. Förra gången var det ca 2 timmars tjorv och 1 timmes klippning, om det ändå inte tog ännu längre tid? Aja, idag stod hon i alla fall still riktigt mycket, det var när jag var klar  med ena sidan som hon började krångla. Stegra, hoppa, flytta sig om vart annat. Men det var bara att vänta ut henne och klippa när hon stod still. Jag gjorde inte en helkroppsklippning denna gång utan klippte som ett tjockt band över mitten på henne, och hela halsen. Blev minst lika fult denna gång men vem bryr sig om det!?

(Kul att pälsen vuxit asmycket på två månader!)




Syns lite dåligt på bilderna men det är i alla fall inte klippt över ryggen och rumpan och inte benen, men  magen och halsen är det.

Efter klippningen tog jag ut och longerade min lilla lillskit. Ca 30 min på ridplan i x antal försök att hitta en avslappnad trav. Mot slutet började hon söka sig lite neråt och visa en lugnare och mer avslappnad trav så då avslutade jag och jobbade lite löst PNH hem. Hon hade ju tömkörningsgjord, tömmar och träns på sig men jag höll alltså inte i henne utan vi jobbade fritt hem, lite följa efter mig, stanna, backa, flytta rumpan, flytta framdelen osv. Gick superbra! Pigga lilla galenpannan min <3

Uteritt 2010 -11- 20

Det blev en härlig uteritt idag för mig och Trú och Lina och Dottla. Pulsa i lite snö och jobba i det vackra vädret! Även idag fick Lina och Dottla ta sadeln så jag red alltså Trú barbacka. Vi red droltrundan och jobbade oss uppför mördarbacken (benen känner sig mördade efter att ha gått upp där!) och ut på stigen genom kalhygget. När vi kommit uppför stigen och jag manade på Trú lite så kom 4 bocksprång på raken. Det var som om hon galopperade på stället i slowmotion med väldans välvd rygg. Haha, knäppishästen! Sedan var det inget mer med det. Trú var riktigt pigg och hängde på Dottla hyfsat faktiskt! Dock är ju Dottla just Dottla så hon låg ändå först mest hela tiden. Då och då när Dottla fick sina knnäppisstunder fick lilla kolugna Trú gå förbi och leda några meter. Vid ett tillfälle travade Trú ikapp Dottla och svängde ut på en annan (FEL) stig, så då var det bara att sakta av och rida tillbaka ut på rätta stigen igen. Idag blev det också rejäla galoppsträckor för hästarna, och idag kom inte ett enda bocksprång när jag fattade galopp. Jag gjorde på samma sätt som igår och "juckade" igång henne. Åh, vad fult det låter men det är ju typ exakt det jag gör. Hmm. Jag får börja skriva gunga igång henne istället...

När vi kom tillbaka till mördarbacken så hoppade jag av och ledde Trú till ridplanen, där Lina fick jobba lite med Dottla medan jag och Trú kämpade oss två varv runt. Trú var otroligt trött när vi kom in på ridplanen så jag hoppade av och lät henne vila medan Lina red lilltrollet mitt!

Jag hoppas på att Lina vill gästblogga lite om sin helg här! Haha :D