tisdag 28 december 2010

Trú is in the house

- Eller i alla fall utanför hagen!

I morse när jag släppte in hästarna till balen så gick Dóttla och Wojje in som vanligt. Jag såg inte Trú någonstans men misstänkte att hon stod och mumsade halm så jag tänkte inte mer på det. Någon timme senare, när jag tittar ut genom fönstret, så ser jag en liten häst utanför hagen som stod och pratade med vår granne. Det var bara att leta rätt på närmsta linliknande sak och traska ut. Tittade igenom henne, la den korta linan runt halsen på henne och ledde in henne i foderhagen igen. Ingen hälta och inga sår. Puuuh tänkte jag! Och gick iväg till stallet. Där fann jag utgångshålet på en gång, ena delen av staketet var pajjat i uteboxen. Great!

Jag tror inte att Trú skulle vilja ta sig ut på ett sådant sätt eller ens där utan jag tror att min gråa lilla monsterpålle kan vara orsaken till Trús rymning. Så här tror jag att det gått till:

Jag la ut ny halm i uteboxen i går. Jag misstänker att Trú (som är lite allmänt seg även vad det gäller hästsignaler) stod och åt halm. Dóttla kommer in och får Trú att flytta sig. Trú är väldigt bekväm av sig, lite lat och ett stort "matvrak" så hon makar in sig längre och längre in i uteboxen istället för att gå ut. Dóttla börjar bli irriterad för att Trú inte flyttar sig nog långt bort och börjar därför bitcha. Trú börjar fatta men är nu inträngd mot väggen/staketet och måste tillslut verkligen ta sig bort från min surhäst så hon hoppar genom staketet. Yepp. Så tror jag att det var. Jag tror inte att det gick så långt som att Dóttla "behövde" sparka då det är hon som är ledaren och Trú faktiskt har respekt för henne även om hon är seg.

Så egentligen var det ju mitt fel eftersom jag la ut ny halm där och jag vet att Trú verkligen gillar att stå i uteboxen. Får se till att lägga ut ny halm på ett smartare sätt nästa gång!

Fixade i alla fall hålet och gick in igen. Efter några timmar var det dags att gå ut igen för lite arbete med någon av hästarna. Beslutade mig för att börja med Trú, verkligen gå igenom henne och se att det inte fanns några skador eller någon hälta, att hon mådde bra helt enkelt genom en grundligare koll. Hittade inga fel på henne över huvud taget, vilket jag inte trodde jag skulle efter den första snabbkollen heller , men alltid bra att titta en extra gång! Hon fick sig i alla fall en rejäl genomborstning vilket hon tyckte var skönt. Alla snöklumpar i hovskägget togs bort, manen och svansen borstades ut och hela hon blev sam sagt genomborstad. Stod säkert nästan en timme och bara mös/pysslade/borstade med henne. Och självklart pussade jag mycket på hennes lilla mysmule!

Sedan vandrade vi ner till ridplanen, där jag tänkte kolla så att hon verkkligen inte haltade och dessutom tänkte jag filma lite när hon fick springa lös för att sedan tömköra henne. Släppte henne, började filma och fokuserade på henne. Efter en liten stund märker hon att ridplanen är öppen längs ena kortsidan, då Lasse skottade den förra veckan. Självklart hade jag missat det, och ja, det var ju bara att pulsa efter hästen i djupsnön till slut! ;)


Man ser precis när hon börjar fundera på att gå ut, men där slutar filmen. I nästa film ser man henne springa utanför ridplanen....
Jag tror vi alla kan konstatera att hon inte är halt! :P


Efter att ha fångat in henne vandrade vi tillbaka ner till ridplanen, där jag satte på tömkörningsgjorden, tömmarna och tränset och så bar det av ut, runt Kristofferssonrundan. Hon var UNDERBAR att tömköra idag. Lysssnade helt fantastiskt bra, travade på alla kommandon, saktade av, gjorde halt, ja hon lyssnade super. Hon ville hoppa ut i djupsnön några gånger men det var bara att styra tillbaka henne till vägen igen. Inga oplanerade stopp. Inga bocksprång,, inga försök till vändningar. Hon gick på i en pigg och framåt skritt och var allmänt jätterolig att jobba med. Hon ville inte ens vända in på "galoppbacken", utan ville hellre fortsätta längs vägen. Så vi fortsatte en liten bit innan jag vände henne. Då ringde min vän Pauo och vi snackade en stund medan Trú fick vila hjärnan lite. Efter en stund tyckte hon att det blev lite tråkigt då hon började gå långsammare och långsammare och dessutom släpade hovarna efter  sig. Haha! Fick säga hej då till P och fortsätta jobba med lilla T. Provade jobba lite mot öppna vilket var lite jobbigt och svårt från början tyckte Trú men hon försökte bra och efter några gånger började hon förstå vad jag bad henne om. Duktiga lilla häst! Avslutade öppnaövningarna och bad om lite enklare grejer, som trav, sakta av och halt. Vilket hon fortfarande lyssnade super på. Nej, fy vad roligt det var att jobba med henne idag. Hon var så positiv! Härligt! Det är denna häst jag vill lämna över till Helen, så jag hoppas detta håller i sig! :D

Som belöning fick hon lite hemmagjort Bellagodis som hon smaskade i sig på en gång. Skönt att i alla fall hon och Wojje gillar mitt hästgodis!

Avslutar detta långa inlägg med lite bilder som jag tog efter att ha fångat in rymmaren!








Puss och hej, leverpastej!

Ps. Trú hälsar God Jul och Gott Nytt År! :D