torsdag 14 juli 2011

Hovfrågor! BRA ATT LÄSA IGENOM!

Frågor till er som använder hovslagare:

Varför skor du din häst om du gör det?
Varför behöver er häst skor?
Vad är det skorna hjälper mot?
Hur förbättrar skorna hovkvaliteten?
Hur förbättrar er hovslagare hovkvaliteten?
Om din häst har sprickor, vad gör er hovslagare för att förbättra hovkvaliteten så att sprickor inte uppstår och hoven slutar spricka?

Hästar är födda barfota och alla hästar kan gå barfota med RÄTT hjälp! En sjuk/dålig hov (med sprickor eller andra deformeringar) förbättras inte med skor. Den fortsätter att vara sjuk och dålig tills du som hästägare tar tag i och fixar problemet och inte slår på skor som döljer symptomen. En häst med bra hovar, med bra hovkvalité behöver inte skor. En häst med friska hovar behöver inte skor.

Är man rädd för att hästen ska ömma vid avskoning så finns det hästskor för barfotahästar Tex: http://easyboot.se/

Här kommer nu några bra sidor där man kan få tag på barfota verkare (HOVVÅRDARE!) som har en helt annan erfarenhet och utbildning än vanliga hovslagare! Klicka er in och läs igenom informationen, ta er en funderare och tänk igenom er hästs livssituation. Hur skulle du vilja ha det om det var dina fötter?

http://www.hovvardsforbundet.org/index.php?option=com_content&task=view&id=138&Itemid=132

http://www.sanhcp.org/

http://hovakuten.se/ (Min förra och mycket saknade hovvårdare Angie som jag rekommenderar varmt, finns i Jämtland!)

http://barfotahovar.wordpress.com/

Jag vill inte anklaga någon, men ärligt talat skor är inte bra för hästar (min åsikt)! Även om du inte håller med mig så är du välkommen att lämna din synpunkt! Det är alltid intressant med diskussioner och egna funderingar.  Men var då först vänlig och läs igenom de sidor jag länkat och skapa dig en uppfattning utöver det du får höra från din hovslagare! Kom gärna med motargument och åsikter men se till att de håller, att du kan stå för dina åsikter! :)

Och som sagt, vill jag  inte anklaga någon för något, jag har själv skott mina hästar innan jag visste bättre. Det är lika lagligt att låta hästen gå barfota som med skor. Så mina åsikter är precis som era, helt hundraprocentigt lagliga. Och bara för att vi har olika åsikter så betyder det inte att vi behöver hata varandra. Är vi vänner så förblir vi vänner med olika åsikter! Sådant är livet, alla är vi olika! ;) Men snälla, läs på, få upp ögonen. Sätt er in i vad som sker och våga fundera på om det din kunskapskälla säger är rimligt och helt riktigt eller om det finns något annat, något bättre. Detta gäller allt, inte bara hästar och hästskor. Våga ifrågasätta din kunskapskälla, din lärare, din mentor, din informationskälla helt enkelt.

Och kom ihåg, det här är min blogg och du är fri att sluta läsa mina åsikter när helst du vill utan att behöva lämna ett otrevligt avtryck. Dina åsikter tar jag gärna emot men elaka och kränkande kommentarer utan grund raderas. (Och jag är inte för strasser!)

Och annars önskar jag er alla en trevlig kväll, oavsett om ni skor era hästar eller inte!
Puss på er!