onsdag 20 oktober 2010

Äntligen lite ljus i dysterheten

Nu ikväll när jag var ut och pysslade om hästarna inför natten så märkte jag att Wojjes sår faktiskt har blivit mindre! FY fan vad skönt! Och hans ben har inte varit svullna alls på en hel vecka (förutom då han stod inne under natten), vilket måste ses som framsteg mitt i skiten. Yaaaaaay. Jag tänker hålla tummarna och behålla positiviteten nu. Nu jäklar ska Wojjedojje bli braaaaaaaa!


Hål i hoven





Yees, Det känns som om det bara sker nya skitsaker hela tiden. Idag hittade jag och Angie ett hål i Wojjes hov. Hur mycket mer ska jag lära mig om olyckor, sår, skador osv? Hur mycket?

Visst det finns ett ord språk som säger att "Det finns alltid mer att lära" men nu vill jag fan inte lära mig något mer om skiten!

Hästtankar kringfoder och välmående hästar

Något som är viktigt för mig är att försöka hålla min hästhållning så lik det naturliga som möjligt. Därför går hästarna här på lösdrift, med undantag för äckligt dåligt väder eller en arbetad svettig häst. Och därför resonerar jag också såhär: 


Just nu får alla hästarna endast lite kraftfoder en gång om dagen, då de fortfarande går ute och betar. Eftersom hästarna hos mig är sommarfeta, alltså verkligt feta, behöver ingen av dem något extra hö än. Jag är väl medveten om att det knappt finns någon näring kvar i gräset men "mina" hästar behöver inte det just nu. Om någon/några veckor kommer jag sätta in den första rundbalen men än så länge klarar de sig med vitamintillskott och näringsfattigt gräs. Eftersom 75% av min flock är islandshästar så är deras naturliga diet magert bete på stora ytor, så att de rör sig mycket, den här tiden på året. Och för Wojjes del passar den här dieten också bra.

Jag tycker att det är viktigt att en häst får beta ca 16-20 timmar/dag, då den är skapad för att göra det, så därför kommer jag köpa halm och halma upp uteboxen, dels för att få det lite mjukare om någon vill ligga  och dels för att de ska ha något att tugga på om de vill. En tanke jag har som jag nämnde i förra inlägget är att jag till och med ska hänga upp höpåsar med halm i så att de slipper tugga på halmen de  har gått i. 

När det står en rundbal i foderhagen kommer den hagen att öppnas ca 3 - 4 gånger dagligen i ca 1-2 timmar för att hästarna ska så sitt hö i magen också. Är det ruskigt kallt ute kommer foderhagen öppnas upp helt så att hästarna får fri tillgång till rundbalen, så att de får energi att hålla sig varma. Samma sak blir det om det inte finns någon som kan öppna och stänga foderhagen under dagen, då får hästarna en dag med fri tillgång. En väldigt enkel lösning måste jag säga! Men det är inte "naturligt" för dessa hästar att få så mycket mat serverad på silver fat, så om de får för mycket kan det få tråkiga konsekvenser. Som med Trú i somras, hon klarar inte av FÖR BRA beten, för näringsrika beten, trots att hon endast är 4 år, fick hon något fångliknande. 

Hästarna kommer fortsätta få ungefär samma mängd kraft som de får nu dvs:
  • 1 dl krafts multivitamin pellets
  • ½ dl algbörjes alger
  • 1 näve torkad vitlök
  • Lite korn, jag har skrivit på måttet hur mycket varje häst ska ha. 
  • Blandat med lite  vatten
Om en häst börjar tränas ganska mycket kan den hästens foderstat förändras lite men överlag kommer den se ut såhär.

I våras byggde Lasse en isolerad värmelåda till vattenbaljan, så även om det är - 25 ute så har hästarna tillgång till vatten. Det fryser alltså inte.

Planlösning

Jag vet, ni älskar mina paintskills. Tänkte dock berätta för er att eftersom jag är så grymt duktig med paint så är skalorna helt fel och ingenting är riktigt hundra rätt i storlekar och former i förhållande till varandra, men på ett ungefär ser det ut så här. 


 Stallet:


Jag börjar förklara från vänster sida på bilden.
Allt det lila är gångar/korridorer/öppen yta. Alla vita småpluttar är dörrar eller öppningar.

De fyra gula rektanglarna är boxar, de är två lite mindre och två lite större. En liten och en stor på varje sida, dock är varje box minst 3x3 meter. Den knallgröna rektangeln bredvid en av boxarna är nu ett förvaringsutrymme, där står spånbalar, plaststolp och så hänger all min vita hagtråd där. Det har varit en kaninbur och en fårbox förut, den utnyttjas alltså vid behov. Det lila utanför boxarna är alltså stallgången, den är stor och rymlig och det är lätt för hovslagare och dylikt att arbeta där, plus att det kan stå två hästar på gången samtidigt. Den lilla lila rektangeln som går från stallgången är alltså en korridor. Den lilla ljusblå rektangeln är vårt så kallade vattenrum, där förvarar jag kraftfodret. Där finns också några skåp där alla som har hästar i stallet får förvara sina hästkläder, och såklart finns det ett reflexskåp och ett sjukvårds/lädervårdsskåp. Det finns även ett torkskåp där och såklart är det där vattenkranen finns. Vattenrummet är stallets varmaste rum tackvare ett element och numera en värmefläkt. Den Svarta rektangeln bredvid vattenrummet är förtillfället ett soprum. Där slänger jag (och vissa i familjen) in all skit som går sönder.  Den grå ytan mittemot vattenrummet är ännu ett förvaringsutrymme till täcken och sadlar och sådant som inte används just nu. Som ni ser är det lite avdelat också, i den lilla avgränsade delen förvaras hö och halm. Den röda kvadraten, (som egentligen är en rektangel i verkligheten, den tar mer plats av förvaringsutrymmet åt täckhållet till), är min sadelkammare. Den är liten men bara jag håller det något sånär städat fungerar det superbra där inne. Då har vi kommit ut till det lila T:et på bilden, det är som en öppengång, som leder till stallet, till hagarna eller ut. Den bruna rektangeln är uteboxen, där finns vatten- den svarta fyrkanten, en saltsten- den blå rektangeln, och en mineralbalja - den oranga cirkeln. De två ljusgula fyrkanterna är ännu mer förvaringsutrymmen, fast mer åt pappsen. De är upphöjda plattor bara. Det är mellan de två förvaringsplattorna som utgången finns, jag glömde bort att rita ut den...

Ja just det, mittemot själva ingången till stallstallet, alltså i det lila T:ets ena del, mellan ena förvaringsplattan och uteboxen brukar mina skottkärror stå.

Hagarna:
Alla vita småpluttar är fortfarande öppningar.


De två hagarna som är närmast stallet är trähagar, och uteboxen leder ut till  båda. Sedan kommer den stooooora hagen och längst bort finns "foderhagen". Den orangea cirkeln i foderhagen ska alltså föreställa en rundbal med hösilage, men än så länge står det ingen där. Och det finns lite fler hagöppningar än vad bilden visar men jag orkade inte rita ut alla.

Just nu är alla hagar öppna så att hästarna kan gå som de vill. Skulle någon bli sjuk eller skadad så delar jag av uteboxen och stänger av den minsta trähagen som då blir en sjukhage. När en rundbal har ställts in så kommer foderhagen hållas stängd, och sedan öppnas den 3-4 gånger/dag så att hästarna kan gå in och äta någon timme, alltså inte bara gå och äta hela tiden. Dessutom ska uteboxen halmas upp så att hästarna dels får lite mjukt och  skönt där inne, men också så att de har något att tugga på och äta, utan näring, eftersom hästar bör beta runt 16-20 timmar per dygn. Jag har också en liten tanke att jag ska hänga upp lite halm i hönät istället för att de ska äta den halm som de trampar runt i. Men det får vi se vad det blir av det....

Tanken med hagarna är att när rundbalen väl är inne måste hästarna röra sig emellan uteboxen och rundbalen för att få vatten och mat, vilket är bra.