söndag 2 januari 2011

Valpen

Ailo fick sova i sängen i natt. Hehe. Hon kommer bli min sänghund, har man ingen kärleksfull pojkvän så får hunden duga! ;)

Dock vaknar jag så fort hon typ vänder sig och sen tar det 30 min att somna om, varje gång! Jag sover alltså inte så bra just nu. Jag misstänker att jag är på helspänn då jag verkligen vill få henne rumsren så fort som möjligt och omedvetet ligger och väntar på att ta ut henne vid minsta lilla tecken på att hon ska kliva upp. Jag ska i alla fall försöka sova bra i natt och om jag misslyckas får jag försöka sova en sväng innan jag börjar jobba imorgon. Aja, åter till Ailo! 

I natt, eller om det var i morse, så bajsade och kissade hon på samma korta prommis! Stolt matte! Haha, annars brukar hon antingen kissa eller bajsa på promenaderna. Jag börjar känna igen när hon börjar behöva gå på toa, dock många missar än så länge. 

Precis som alla de andra dagarna fick Ailo hänga med ut i stallet när jag väl skulle ut, vilket var när Linnea kom. Vi fixade iordning kraft och säppte in pållarna för att sedan borsta/pyssla/mysa lite med alla tre vilket betyder att minst en häst stod på gången under tiden och att Ailo fick lov att träna lite på att vara med när hästarna står framme. Annars brukar hon få följa med/ gå in till Wojje när jag fixar med honom då han är en mycket lugn och snäll häst som inte bryr sig om hundar. Ailo har bra med respekt för hästarna och aktar sig noga när hästarna försöker nosa på henne eller lyfter på hovarna, vilket är grymt skönt! När jag och Linnea skulle rida iväg så fick A gå in till brorsan, för att sedan komma ut igen när vi kom tillbaka. Jag vill som sagt att hon är med i stallet redan från början och att hon lär sig uppföra sig rätt där. 

När vi var färdiga i stallet tog jag med Ailo ner till Maggan och Lasse där vi hälsade på i några timmar. Fick hälsa på hundarna Mejja och Stina, vilket var hellugnt! Och under eftermiddagen kom mamma hem med våra settrar som hon också fått hälsa på och nu "bor" tillsammans med till på onsdag då de åker tillbaka till Åre . Eller ja, hon ska ju sova hos mig medan Moa och Fanta sover i köket, men under dagarna får de umgås. Nu har i alla fall hästarna blivit nattade och hundarna fått mat/blivit rastade. Och nu återstår det bara att slänga mig och Ailo i sängen!

Blev ingen riktig träningsstund idag men har iaf "använt" sittkommandot och hoppa upp kommandot vid olika tillfällen idag vilket är bra. Har även börjat med lite små inkallningar! Jag tror att hon kan bli en bra agillityhund, kanske inte så snabb men med bra hoppteknik. 

God natten!

Kristofferssonrundan

Då det är ca 50 cm snö här (om inte mer!?) så är det Kr-rundan som utnyttjas som mest då den är plogad och härlig. Så även idag!

Linnea kom hit runt 11-tiden och vi valsade såklart ut istallet på en gång. Linnea myste och borstade igenom Wojjedojje medan jag pysslade om Dóttla, innan jag bytte till Trú. Linnea valde att rida ut barbacka på Wojjeponken medan jag sadlade på Trosan, sedan bar det av. Trú var lite seg idag, medan Wojje skrittade på för fulla muggar. Hehe. Nästan som att rida Trú tillsammans med Dóttla, långt fram till Wojje. Jobbade lite framåt neråt och trav/skritt övergångar men det var liksom ingen energi i henne. Varvade med långa tyglar och skritt i hennes tempo. Wojje var som sagt jättepigg och i slutet av turen, när det kom en bil och körde förbi, så tog han sin chans och började galoppera med Linnea. Trú var inte sen att hänga på och plötsligt satt jag och Linnea på varsin galopperande häst som vägrade lyssna. Linnea är ju 10 år, så det som fanns i mitt huvud var ju tanken på att hon skulle trilla ner och skada sig på vägen. Mina huvud hade alltså inte all fokus på Trú och jag tror det var därför jag inte fick stopp på henne, hade jag haft full koll på henne så hade jag antagligen fått stopp. Som tur var styrde Linnea in på en av gårdarna som kom och Wojje stannade, jag svängde in Trú på samma gårdsväg och så var de lugna och fina på mindre än en halv minut. Tokhästar! Linnea hade hoppat av Wojje när han väl stannat så jag fick hoppa av Trú och slänga upp henne igen eftersom jag hade sadel. Vi skrittade tillbaka till galoppstarten och vände sedan tillbaka hemåt igen. Sista biten skrittade de lugna tillbaka och när vi svängde upp för backen mot hemma så hoppade jag av och ledde Trú. Imorgon blir det nog Dóttla som får komma ut och så får Trú vila lite. Funderar på att jobba Trú och Dóttla varannan dag och på så sätt få upp energin i Trú och samtidigt kunna jobba någorlunda mycket. Och de dagar jag rider Dóttla kan jag ju markarbeta Trú och viceversa. Beroende på hur mycket valpen orkar. Måste ju ta hänsyn till henne och fram tills hon fungerar med hästarna och hästarbetet så får Dóttla "lida" för det och stå i hagen, då jag inte vill ge min bror Viktor  för mycket jobb i och med att han måste vara valpvakt under tiden jag rider/ arbetar med hästarna nu.

Förutom att Wojje fick en skön uteritt så jobbade Linnea honom på ridplan en stund, med ledarskapsövningar och lite uppmjukande ridarbete såsom volter och serpentinbågar, så han har verkligen fått vara med idag! Skönt, hon kanske kommer förbi en sväng imorgon och pysslar med honom eller ev. på onsdag och kanske i helgen! Det är verkligen skönt med en hästskötare som kan pyssla om ens hästar! Haha!

Och Linnea; STORT TACK för ett rensopat stall! Underbart skönt att gå ut och påminnas om att du varit där och fixat! :D