onsdag 24 november 2010

- 20

Det ryktas att det ska bli - 20 grader häromkring i natt. Det kändes inte riktigt schysst att låta min nyrakade pålle stå ute då, trots att internetsidorna visar på - 12 under natten som kommer, så jag har precis släppt in mina tre små skyddslingar. Dóttla och Wojje får stå med pyjamas på, ett ylletäcke på D och ett fleece på W. Trú står som vanligt utan, med sin björnpäls så behöver hon inga täcken över huvud taget. Skönt! Wojje borde inte heller behöva men han har ju haft ont i ryggen ett tag och får därför äran att täckas.

Jag vill liksom inte chansa och ha oturen att upptäcka att rykterna stämde, imorgon bitti.....

Dagens hästarbete

Idag var Angie här och verkade Dottla. Vi båda konstaterade att Dottla var på väldigt bra humör, antagligen pga klippningen och att jag börjar arbeta med henne igen! Under tiden hon fixade Dottla åkte jag in till staden och hämtade mamma som blivit tvärförkyld. Hoppa hon inte smittar! :( När jag kom hem igen var det några få raspdrag kvar på Dottlas sista hov. Härligt! Det är alltid lika roligt när Angie är i stallet, det är så intressant att höra vad hon säger och det är så kul att vara med och lära sig om hovarna. När Dottla var färdig bad jag Angie kolla på Trús hovar också, så hon fick lite fin puts hon med. Det blir Wojjedojjes tur nästa vecka, skönt!

Sedan släppte jag ut alla pållarna och gick in för lite värme och mat. Mysigt! Glögg och pepparkakor som efterrätt, kan det bli bättre?

Runt 15.30 kom Linnea så det var bara för mig att pallra sig ut i stallet igen. Vi mockade, sopade, gjorde i ordning lite kraft och släppte in pållarna igen. Det var dags att motionera lite hästar! linnea fick pyssla om Trú medan jag fixade Dottla, sedan begav vi oss ut i vintermörkret med en massa reflexer på, såklart! Det är lite komiskt att 10-åriga Linnea får sitta upp barbacka och rida 4:åriga Trú på en uteritt medan hon knappt får leda min galenpanna till häst. Men det kanske säger mer om Trú? Hon är en supergo, supercool häst som kommer bli en sådan där häst som man kan sätta upp mormor på men som man ändå kan rida PÅ RIKTIGT. Förstår ni vad jag menar då? Hon kommer nog kunna gå riktigt långt med härliga gångarter men samtidigt vara en riktigt barnvänlig häst. Haha, dessutom är hon som en mindre fotbollsplan att sitta på, man sitter stadigt och hon har så mjuka gångarter att man sitter som i en soffa. Aja, vi red i alla fall tiominuters rundan och Trú var riktigt pigg faktiskt! Travade mer än gärna ikapp Dottla som som vanligt låg 20 meter framför. När vi ridit tiominutersrundan så red vi in på ridplan och bytte hästar. Jag jobbade alltså lite med Trú medan Linnea fick KÄMPA lite med Dottla. Linnea fick träna på halter och jag fick träna på att få Trú att gå framåt. Jag tror inte Trú tycker att det är roligt inne på ridplanen då hon inte förstår varför hon ska göra som hennes ryttare säger där. Vad finns det för mening med att gå runt fyrkantsspåret liksom? Så jag tror vi ska skippa ridplanen och köra lite mer "dressyr" på uteritterna. Volter, halter, flytta fram och bakdel, gångartsbyten, trav/skritt/trav/skritt/halt/skritt osv. Hitta lite mer framåtdriv i henne, som idag. Hon var riktigt pigg och gick på bra under den korta uteturen men inne på ridplan blev hon stannig och seg av och till. Så tillslut hoppade jag av och lät henne springa runt och busa lite bäst hon ville. Bocksprång, galopp, passage liknande trav, vändningar osv! Frust frust. Det var riktigt kul  att se då både Dottla och hon fick rejsa runt lite bäst de ville, fast Linnea satt ju på Dottla då och hon bockar inte med ryttare på. Och självklart ledde vi hästarna hem så att de blev ordentligt avskrittade.

Nu står pållarna och käkar på rundbalen och där ska de få stå någon timme till innan  jag kör ut dem för natten. Underbara djur. Så vackra, så snälla, så fantastiska!
Trú och Linnea

Linnea och Trú
Linnea och Trú

Dottla och Linnea
Linnea och Dottla
Dóttla och Linnea
Dóttla och Linnea

 Linnea och Dóttla

Kanske ska tillägga att Linnea mer åker häst när hon får rida Trú, hon styr och stannar lite granna men låter henne mest gå på helt långa tyglar och följa efter Dottla eller så! ;)