lördag 16 februari 2013

love

Klev upp vid sju i morse, härligt! Varit så sjukt bra väder idag så jag har passat på och varit ute med goa vänner. Först red jag ut på Dottla med Sonja som handhäst. Båda damerna skötte sig superbra, jag är till och med riktigt förvånad över hur bra Dottla gick. Lyssnade riktigt bra och var bara allmänt schysst fast att vi hade Sonja på linan med oss. Hjärtat gjorde glädjeskutt i bröstet, så bra kändes det! Ailo följde också med och var så nöjd över att få komma ut och sträcka rejält på sig.

Bild från förra hösten tror jag,  från Örslösa.

Bild från förra hösten tror jag,  från Örslösa.

Vi red hem till Elin, väl på gården plockade jag fram telefonen och ringde till Elin som fick kika ut genom fönstret och bli lite överraskad. Hehe. Såklart följde hon med hem på snälla Sonja. 

Jag blev helt överlycklig när vi blev omkörda av några bilar samtidigt som det dundrade förbi snöskotrar på ängen bredvid och Dottla  brydde sig knappt. Ökade på stegen lite granna. Och hon brydde sig inte alls när en bil med släp for förbi. STOLT MATTE! Det känns äntligen som att min häst börjar bli häst! 

När vi kom tillbaka till stallet slängde vi ut pållarna i hagen igen, eftersom det var så himla fint väder och de inte var så jättesvettiga så slapp de täckena. Härligt tyckte Dottla som gick och rullade sig rejält efter en liten stund. Jag och Elin knatade in, fikade lite och tog sen ut vovvarna på en spark-tur till Maria som satt ute och eldade i finvädret. Satt och mös och hade det gott en lång stund innan vi gick in och hälsade på Tuva, Marias systerdotter. Goknul. 

Nu ska jag fixa mig i ordning för jag ska på date. Date med min fina, älskade J. 

Lyxigare liv?


Hästkött

Det har blivit en sådan hysteri i och med det här med hästkött i snabbmaten. Jag tycker inte det är fel att välja bort hästkött, eller något annat kött, men att bli så arg att man kokar sönder för att det olyckligtvis fanns i den färdiga maten man precis köpt känner jag är fel. Med tanke på att alla företag försöker pressa priserna och att köttet ofta kommer från andra länder så får man nog räkna med att allt kanske inte är topptrim i snabbmaten. Så tänker i alla fall jag. Jag tycker att företagen borde ha bättre koll, men samtidigt vet jag att man kan inte ha järnkontroll på allt. Det går inte. Och ibland känns det som att vi konsumenter glömmer bort det. Att världen är perfekt bara för att det står på förpackningen att det är så. Men det är faktiskt upp till oss konsumenter att bli mer kritiska. Att sätta press, och framförallt kräva rätt mat. Inte stödja tillverkningen av snabbmat och fusk. Vi borde bli bättre på att laga egen mat med riktiga råvaror.

Något jag tycker vi borde bli mycket, mycket bättre på är att välja närproducerat och krav/rättvisemärkt mat, där vi verkligen vet var sakerna kommer ifrån. Det sätter press på handeln att förbättra tillstånden för djuren och förbättra villkoren för arbetarna. Något annat man kan tänka på är att tex. äta mycket (- eller bara) vilt, eller faktiskt bli vegeterian. Då vet man att man inte hjälper slakthysterin.

Och sen tycker jag att det är otroligt tråkigt att all denna mat som är fel i den här härvan osv, bara kommer slängas istället för att användas. Jag antar att det beror på att det kan finnas spår av mediciner i hästköttet, men ändå. Vi lär ju ha ätit denna sorts mat i något/några år nu och det verkar ju ha gått bra..? Varför inte skänka maten till de som behöver den, skriva ut vad som är fel på den och låta var och en ta ett eget beslut om vad som är bäst för en själv? Nej, jag tycker världen är rätt konstig och sne.