torsdag 18 november 2010

God natt

Har precis nattat ponnyhästarna. Wojjedojje fick på sig magnetdojjorna, en ihopvikt yllefilt över ryggen och ett fleecetäcke. Konstaterade att han har blivit väldigt fet då gjordarna på hans fleecetäcke knappt gick att få igen och de var på yttersta. Men mina hästar går ju på fri tillgång på halm och det kan de ju bli väldigt bukiga av så det är antagligen anledningen. Det som är riktigt bra med mitt system är att hästarna inte kastar i sig hösilaget när de får komma in till balen eftersom de inte  är megahungriga.

Jag tror alla som läser min blogg vet hur den där hungerskänslan känns. Ni vet när man är sådär superhungrig och man vill kasta i sig mat. Få snabb energi. Och man kan skälla på allt och alla inom tre mils radie för att hungern gör en tokig.  Tänk då på att hästar utsöndrar magsyror hela tiden dygnet runt så om de inte får tillgång till saker att stoppa i magen så blir de trötta, griniga och extra känsliga pga hungern och tillslut får de ont i magen. Även hästar kan få magsår! De är gjorda för att äta dygnet runt i princip. Så även om du vill hålla din häst på diet så se till att den kan få tillgång till något annat att stoppa i magen, tex halm. Visst, hästarna kan bli extra bukiga och se lite rundare ut men bättre det än en sur och grinig häst med magproblem!

Numera låter jag mina hästar komma in till rundbalen 2 gånger per dag. Någon/några timmar på morgonen och mellan 4-6 timmar på kvällen. Då kan de äta så mycket de vill och få i sig nog med energi men utan att få foderproblem av för kraftigt/för mycket foder. Halm + hösilage <3 mina hästar = nöjda hästar. Det märks jätteskillnad på Dottla, min surbitch är inte riktigt lika bitchig längre. Men hon är och förblir en bitch! Haha! Och det märks skillnad på Wojjedojje också, nu börjar han tuffa till sig lite mer, men även han är och förblir en mes.

God natt på er! ;)