fredag 18 februari 2011

Dotten

Efter att ha jobbat med Wojje så tog jag ut min donna på en uteritt i det fina vädret. Ridturen var ju inte lika fin som vädret men det var ändå en bra ridtur för mig som ryttare. Dóttla var superpigg och ville inte lyssna för fem öre. Gasen i botten och bara köra på i hennes tempo i hennes värld, eller vända och gå hemåt. Det var så hon ville ha det. Inte det bästa humöret jag kunde tänka mig på min häst alltså. Men jag kämpade på, red för allt vad jag var värd, typ. Allt för att få kontakt och för att få ner stressnivån i min pålle. I princip ingenting fungerade. Voltade, stannade, körde "snurrstopp" (dvs att jag tar bara i ena tygeln, hon vänder in huvudet och stannar/ står still), försökte jobba öppnor, men hon vek bara halsen och körde någon blandad gångart. Jag vägrade ge mig. Jag skulle rida min häst, och efter många om och men, många svordomar och lika många "nej våga inte bli irriterad på hästen, det är inte hennes fel utan rid, bara rid, kämpa på, lugna din energi Bella!" så lyckades jag få något som kan kallas ett okej genombrott en sådan här dag. I ca mitten på "galoppbacken" så började jag nå igenom och efter en liten bit lät jag henne trava för att jag fått kontakt. Jag kunde till och med börja ta lite i tyglarna utan att hon spände till. Yes. Hon spände till en gång under traven och tog galopp, men fick henne att bryta av till trav och bara vara mysig igen. Skrittade förbi Kristofferssons hus och nerför backen mot vårat hus. Hoppade av där och jobbade lite öppna från marken, vilket gick super i höger. Då var hon helt plötsligt superfin och verkligen försökte jobba rätt, göra det jag bad om. Bytte till vänster och där var det genast problem.
- Hur ska jag gå matte? På en volt?
(Jobbade henne med en böjning fast på rakt spår, alltså bara rakt efter vägen)

Men efter en stund började hon förstå och försöka, mot slutet gick hon nästan lika bra som i höger. Det släppte lite och hon frustade nöjt. Duktiga lilla hästen! Jag blir så stolt över min lilla arbetsnarkoman. Hon älskar att jobba och att göra rätt. Men hon behöver röra sig, jobbas med och pysslas om för att må bra. Annars lagrar hon energin i kroppen och den kommer ut som stressenergi.








Glad vovve som hälsade mig och Dóttla välkomna hem. 

Gick ju en promenad med hundarna innan jag tog ut hästarna. Tvingade med Cornelis ut också. Hehe, snäll storasyster! Under tiden jag jobbade med hästarna fick Ailo sitta i hundburen inne och på bilden har jag precis släppt ut henne. 

Pussen

Sagoprinsen

Hehe kassa mobilbilder, plus att linsen hade immat igen.







Tog ner sagoprinsen till ridplan för att jobba lite med honom. Tror ni jag blev paff eller när han börjar trava runt mig och köra cirkling-game av sig själv. Sötnöten. Stannade och vände upp bra men ville först bara trava i ena varvet. Efter några försök fick jag honom dock att trava lite i båda varven. Han ville inte galoppera eller skritta, bara trava. Knashästen. Haha. Han fick göra lite som han ville då jag inte kört så mycket NH med honom alls. Therese har kört jättemycket NH med honom så han är grymt duktig och jättesnabb på att reagera, bara man tränar med honom. Eftersom jag inte tränat så mycket alls med honom och han nu bjöd upp till det själv så höll jag det på den nivån. Han fick göra lite som han ville. Efter en stund satt jag upp och började jobba med att länga ut kroppen. Voltarbete med öppnor och lite sidförande skänkelarbete. Gick fin fint och på slutet travade jag honom något varv på volten åt i både höger och vänster innan jag avslutade. Jag höll väl på i ca 40-45 minuter med honom och han var riktigt fin. Lite stel är gubben allt men det får man ju vara när man är 19 år och nyss igångsatt.

Något som inte syns så bra men som märks på honom är att magen har börjat smalna av, och ryggmusklerna börjat komma upp. I november - december såg han hemsk ut. Klotrund mage och inga ryggmuskler. Det var typ "hål" vid manken. Det berodde ju på att han var dålig en längre period då. Men nu börjar han bli finare igen. Det är mycket jobb kvar, väldigt mycket jobb kvar om man vill ha honom riktigt fin i kroppen. Men han är bra mycket finare nu än då i alla fall! :)

Voff

Hundarna fick klippta klor och blev avmaskade igår. Great. Nu ska vi nog ut på en långprommis runt Kr-rundan innan jag börjar pyssla om de två hästarna jag har i hagen. Tror jag ska rida igenom Wojje på ridplan, mest skrittarbete. Jobba mot en lång och låg form och att slappna av. Och med Dóttla får jag se vad jag hittar på. Det blir alltid bäst att inte bestämma innan, göra upp planer och sådant. Det blir ändå inte som jag tänkt mig! Så lika bra att leva i nuet och låta det bli som det bli. Uteritt, skrittarbete, löst, tömkörning, ridplansridning? Ja vi får se vad dagen bjuder på.

Lite old pics, från 2007 tror jag. Mörk Dóttla?





Vilken skillnad va? Hehe..

Det är klart man ska vara glad

- för det man har!

Men ibland måste man få känna sig besviken, dålig, irriterad, arg och bara må dåligt. Jag är inne i en negativ period just nu. Det suger. Men jag är också glad över allt jag har, även om jag har en negativ inställning/period just nu. Jag är bara så.. Jag vet inte.. Mår inte hundra just nu, inte dåligt men inte hundra. Skulle behöva en semester men måste jobba på och betala allt som måste betalas. Jag önskar jag vore miljonär, men det skulle ju inte förhindra mig från att må dåligt. Alla är vi människor, oavsett om vi är fattiga eller rika, långa eller korta, tjocka eller smala. Alla kan må bra, vara glada och vara lyckliga och alla kan vi ha dåliga perioder. Jag tar på mig för mycket, för att jag vill klara av det, jag vill vara duktig och alltid göra det bra. Gärna bäst. Typ. Men det fungerar inte så. Min kropp och mitt huvud orkar inte det, jag orkar inte vara glad hela tiden och just nu känns det som om jag blir väldigt lätt besviken/irriterad osv, för små, små motgångar. Vilket tyder på att jag har för mycket stress, att kroppen behöver bättre mat och lite vila. Så det kanske var bra att bilen inte startade idag, maybe; it's just what I need?

Jahapp

Klev upp 08.38, gav hästarna frukosthö, fixade i ordning mig inför skolan, gick ut för att starta bilen... Men inget händer. Bilen startar inte. Yaaaay. Blev alltså ingen skola för mig idag. Nu ska jag sura och baka vaniljdrömmar bara för att! :)



Missar bara en "roliga-timmenlektion", det är det enda vi har på fredagar så det gör inte så mycket att jag missar den. Känns bara lite tråkigt när jag faktiskt tänkt åka in...

Värmande ord

Jag blev väldigt varm i hjärtat efter att ha läst Linneas blogginlägg som var till mig!

http://linneashastliv.blogspot.com/2011/02/du-ar-den-basta-bella.html#comment-form

Jag blev så glad! Tack Linnea, världens bästa elev! :)