söndag 22 februari 2015

"Det är kul när det händer något"

http://www.expressen.se/kultur/det-ar-kul-nar-det-hander-nat/

Föga förvånande att en storstadsmänniska kommer hit och skriver en artikel om att Östersund håller på att dö ut av tristess för att vi tycker "att det är kul att det händer något". Själv förstår jag inte hur man som storstadsmänniska ens kan få för sig att skriva en artikel om något man inte förstår sig på. Hade jag skrivit en artikel om en stad hade jag i alla fall försökt ta in olika perspektiv och försökt hitta vad som lyfter staden. Men är man söderifrån är det ända man kanske tänker på tillgängligheten till konstant socialt stimuli, där det måste hända saker jämt och ständigt. Jag lovar att Björn Barr inte ens har kollat upp Östersunds utveckling de senaste tio åren utan att han åkte hit för att poängtera sina  egna förutfattade meningar och fördomar.

Nej, Östersund är inte en storstad där det händer stora evenemang varje dag och där varenda del av staden är täckt av betong, asfalt eller räls för tillgänglighetens skull. Där byggnader väller upp ur marken som stora monster och där luften har bismak av storstad. Nej, Östersunds luft är ren och klar och det är en stad som är stolt över sin natur, över tillgängligheten men också över avskärmningen. Över att du kan få det stora och det lilla på samma gång. Utan stress.

Björn Barr, tog du ett enda djupt andetag under tiden du var här, slappnade av och njöt av det trivsamma lugnet på gatorna, den entusiasm och glädje Jämtlänningarna faktiskt delade med sig över att det händer något? Till skillnad från Stockholmsstressen på gatorna i vår huvudstad där folk nästan springer fram för att hinna i tid.

Jämtland är vackert och självklart är de flesta invånare glada när det händer något större, när vi får chans att visa upp vår helt fantastiska stad som har både stadskärna och köpcentrum, skidskytte och nu mello. Men framförallt är vi stolt över ALLT DET ANDRA som faktiskt är kärnan av Jätmland och Östersund. Det där som bara norrlänningar verkar förstå sig på. Vår natur, våra skidbackar, vår turism, vårt friluftsliv, vårt hästliv och vår anda. Den där andan som livsnjutare sprider

Jag använder mig också av uttrycket "det är kul när det händer något" väldigt ofta. För här är det roligt när det händer saker, när vi delar med oss av glädjen i ett evenemang. Har du någonsin hört uttrycket "en levande landsbygd"? Det är faktiskt det vi  håller på med här uppe.. Du kanske ska ta inspiration från din artikel och leta fram de fördomar som finns om Sveriges storstäder i stället? Om "de döda storstäderna".

.Vi vet att vi kan och vi vet att VI finns med på kartan, så kom med något nytt, något djupare och något bättre än den uråldriga journalistik som späder på fördomar.


//Stolt Jämtlänning