måndag 13 december 2010

Kyla

Just nu visar termometern här hemma - 23 grader. Jippie.

Jag gick ut till stallet och gjorde i ordning kraftfoder, halmnät och fyllde vatten innan jag visslade in hästarna. Dóttla kom som vanligt på en gång och gick in i sin box till sin mat. De andra två hästarna stod kvar vid höbalen så de fick jag hämta. Väl inne mumsade de snabbt i sig maten och ville ut i kylan igen. Dóttla såg stel ut när hon kom in så jag misstänker att hon blivit lite kall idag, med tanke på temperaturen här nu, så hon fick på sig ett extra täcke och sen fick de vandra ut igen. När det är så här kallt så mår mina hästar fortfarande bäst av att gå ute då de kan gå omkring och hålla igång blodcirkulationen, samtidigt som de kan mumsa halm och få en varm och go mage. När det är så här kallt får de gå på fri till gång på hösilage under dagen och på fri tillgång på halm under natten, så att de får i sig nog med näring men inte får foderproblem och dessutom håller en bättre vikt. Just det, jag kollade balen och den var fräsch så jag vet inte vad det var med pållarna idag..

Mitt stall är ouppvärmt så det skulle nästan vara "elakare" att låta pållarna stå inne då de inte kan röra sig och därför blir stela och kalla.

Jag har en gammal värmefläkt i stallet som jag kan använda om jag verkligen vill låta hästarna stå inne. Men den tar några timmar på sig att värma upp stallet till okej temperatur, dessutom vågar jag inte köra den när hästarna är inne och jag inte är i stallet. Plus att elräkningen skenar iväg om jag skulle använda den ofta. Någon gång ibland är alltså okej, tex. när hovslagaren kommer eller om kylan håller i sig kan hästarna få komma in i ett varmt stall. Men i och med att de är vana att gå på lösdrift så trivs de bäst ute. Även min klippta donna, hon blir ganska sur och grinig när hon måste stå inne.

Dóttla har det ljusblåa stalltäcket på sig och.....

......detta täcke utan på.......
Så nu hoppas jag att hon håller värmen i natt! :D

FitLine

Ett tips till alla!

Jag har haft problem i flera år med orkeslöshet och huvudvärk. Ibland blir jag så trött av skolan att jag somnar när jag kommer hem, allt kan kännas otroligt arbetsamt och jobbigt och jag blir allmänt seg. Kroppen blir seg. Ibland har jag huvudvärk flera dagar i veckan och det tar på krafterna.

Jag vet att många blir lite småtrötta nu i vintermörkret och att livet inte känns lika lätt som det kan göra på sommaren! Och då vill jag ge er tipset att prova FitLine. Det är ett ganska dyrt näringstillskott som ger dig all näring du behöver under en dag. Jag själv testade detta i två månader och från början var jag jätteskeptisk. Jag trodde inte att mina "problem" skulle lösas bara sådär. Under dessa två månader hade jag huvudvärk 3 -4 gånger allt som allt och efter de första två veckorna var min trötthet/seghet som bortblåst. Jag orkade mer och jag fick ett bättre humör. När mina två månaders FitLine-kur tog slut så märktes det enorm skillnad. Efter någon vecka kom huvudvärken och tröttheten tillbaka och jag var inne i samma spår igen. Så för mig har FitLine verkligen hjälpt. För mig fungerade och fungerar det verkligen och jag rekommenderar starkt deras produkter!

De produkter jag har testat är dessa tre som visas på bilden.

FitLine Activize, FitLine Basics och FitLine Restorate

FitLine Basics är näringen du behöver, Activize sätter fart på blodet och ser till att blodomloppet kommer igång och Restorate är alla mineraler, typ. Man blandar ner dem i ett glas vatten och dricker det, jag blandar med juice då jag ogillar smaken. Dessa tre kan man beställa som i ett paket och antingen får man dem som på bilden i tre burkar, eller så får man portionspåsar med Basics och Activize blandat och en burk med Restorate. Har man dåligt blodcirkulation eller är allergisk mot något så läs innehållsförteckningen och testa små mängder från början. Mamma fick en jättereaktion av Activizen då hon är lite känslig mot rödbetsextrakt. Har du dålig blodcirkulation kan du också få en extrem reaktion av Activizen, bli röd och varm över kroppen eftersom blodet strömmar ut i alla små blodkärl. Men som sagt, börja med lite granna och öka sedan till rekommenderad dos så ska det inte vara några problem och efter någon vecka lär du märka skillnad på orken! ;)

Är du intresserad så maila mig eller kommentera här så kan jag ge dig numret till Anna Sandler eller Gunnvor Nordström som säljer FitLine här i Östersund och de är lite billigare än hemsidan. Är du ungdom så får du detta paket för 850 :- hos dem! De kan dessutom göra en hälsokoll och se hur din kropp mår, vilket jag också rekommenderar att testa....

Skumt

I morse öppnade mamma in till hösilaget men inga hästar kom, trots att hon ropade. Tillslut gav hon upp och gick in och åkte iväg till jobbet. När jag och Therese skulle köra ut hästarna från balen runt 9-tiden så stod fortfarande inga hästar vid balen. Skumt!? Jag visslade mat signalen några gånger och då kom Dottla. Fortsatte att vissla och gå längs hagen men ingen Wojje eller Trú kom. Hmmm, detta är inte likt mina matvrak till pållar! Suckade och vandrade iväg till stallet för att titta i den delen av hagen. yeesbox, där stod Trú och Wojjedojje och tuggade halm i godans ro. Knashästar!

När jag kom hem från skolan idag (Japp jag gick! :D) så stod det inga hästar vid balen alls. Detta är olikt hästarna. Eller oftast äter de i några timmar och lämnar balen en stund, vandrar runt lite och kommer tillbaka och äter en stund (när de får stå under hela dagen) men jag funderar ju på vad mina pållar håller på med. Aja, det är ju - 20 här nu och de har fått gå på helt fri tillgång under dagen så då får de skylla sig själva. Måste dock kolla så att hösilaget inte är dåligt och att de inte äter därför, men helt ärligt skulle det förvåna mig om det är dåligt och att hästarna inte ens letar efter hö som är bra....

Jag gick ju på skolan idag men efter lunchen började jag må dåligt igen så på andra (och sista) lektionen tog jag ett uppgiftspapper och åkte hem. Här hemma har jag mått dåligt men nu börjar jag må riktigt bra mot hur de senaste dagarna varit. Jag misstänker att det är lite näringsbrist som kan vara orsaken till mitt illamående, jag har dessutom "ställt mig för snabbt" så att det svartnat för ögonen och snurrat till i skallen, ovanligt många gånger. Så på hemvägen idag åkte jag och plockade upp FitLine så nu går jag på näringstillskkott igen och jag tror att det är det som kommer hjälpa mig på benen nu! Mår ju som sagt bättre nu och jag tror att det kan bero delvis på att jag drack ett glas med Fitline när jag kom hem. Hoppas på att min kropp kan besegra alla virus/baciller/bakterier/parasiter som kan härjar i kroppen.

Pga mitt tillstånd och den kalla temperaturen (-20) så får hästarna vila idag. Mår jag bra i morgon (utan yrsel/illamående) så kanske det blir lite arbete med pållarna, men det beror ju också på om kylan tillåter det. Om det blir arbete för hästarna så funderar jag på lite lätt markarbete/lösarbete just för att jag ska orka och för att de inte ska behöva anstränga sig mer än nödvändigt när det är så här kallt ute. Det är alltid bra med arbete från marken för att styrka sin relation till hästen och det kan göras även om det är svinigt kallt ute bara man ser till att känna av hästen, värma upp riktigt och vara öppen för att avbryta om hästen visar att det är för jobbigt/kallt. Dessutom måste man ju själv ha på sig rätt sorts kläder! Men som sagt, det går bara man vill och är uppmärksam på hästen, det gäller ju att alltid se till att hästen får rätt förutsättningar. Har man till exempel en klippt häst får man jobba med täcke på osv. Och det jag tycker är viktigt är ju också att det är främst skrittarbete i dessa temperaturer, och om hästen själv tar initiativ till annat så kan man jobba med det då!