lördag 4 oktober 2014

Konsten att skriva ett kontrakt

Det är alltid bra att ha ett skriftligt kontrakt, det borde vara en regel att ha när man hyr/hyr ut, har foderhäst eller köper/säljer häst. Men tyvärr ser inte hästbranschen ut så och det kan vara luddigt vad det är som gäller när man ingår ett muntligt avtal. Och tyvärr kan ett dåligt muntligt avtal visa sig vara väldigt ogiltigt och framförallt svårt att bevisa att det ens funnits. Så skriv alltid ett kontrakt och våga kräva ett ordentligt kontrakt!

När jag skriver egna kontrakt är det första jag gör att kika runt på nätet först, Google is my friend liksom! Det finns många olika varianter av avtal och jag brukar antingen kopiera ett avtal rakt av, in i word och sen börjar modifieringen till att bli "mitt" kontrakt. Ett kontrakt som passar in på just det jag avser och vill ska gälla. Eller så punktar jag upp det jag vill och skriver ett nytt, helt eget men med hjälp utifrån hur de andra kontrakten ser ut, och stryker punkt för punkt när jag fått ner det i en bra formulering på kontraktet. Och jag ber några olika personer läsa igenom avtalet innan jag använder det, så att det inte finns några konstiga formuleringar eller att jag missat något viktigt.

Man ska hålla sig till samma formuleringar och begrepp texten igenom. Om man kallar hästägaren för hästägaren eller för hyresgästen  från början så ska man fortsätta med det hela kontraktet igenom, inte byta namn till hästansvarig eller annat då det kan göra det hela luddigt och svårt att tyda. Står det att du som hyr ut är uppstallningsvärd, stallvärd eller stallägare så ska du hålla dig till just den formuleringen hela kontraktet igenom. T.ex. stallvärden ansvarar för... Stallvärden ser till att... Om detta händer har stallvärden rätt att....

Alla saker som ingår ska punktas upp i kontraktet och ska det upprepas så ska man verkligen se till att man skriver det på samma sätt, det får inte stå på ett ställe tex. att in-ut/släpp/fodring o.s.v. ingår och på nästa ställe att det är kollektivt in-utsläpp i kontraktet. Vad är det som gäller då!? Ingår det eller är det kollektivt!? Finns det valmöjligheter ska självklart hyresgästen eller köparen ha möjlighet att välja när kontraktet skrivs på. Och både köpare och säljare ska ha en chans att diskutera kontraktet innan påskrift. Ska man nämna andra personer i kontraktet t.ex. ska det vara väldigt noggrant utskrivet vem som ansvarar för vad och vad det är som verkligen gäller för vilken person. T.ex. om det finns en stallägare, en stallvärd och hyresgästen så ska det vara noggrant utskrivet vem som ansvarar för vad och vad som gäller om någon bryter mot avtalet.

Eftersom alla som skriver på ett avtal och det alltid ska finnas ett ex till varje person som skriver på ett kontrakt så är alla som har kontraktet kontraktsinnehavare. Eller kontraktsägare om man vill uttrycka sig så. Tydlighet, noggranhet och punktlighet är A och O när du skriver avtal.

Här kommer några länkar till kontrakt som kan vara bra att kika igenom och ha som utgångspunkt vid uthyrning eller försäljning. Gör som jag, se till att GOOGLE är en vän!

Uppstallningsavtal:

LRF-hyreskontrakt

LRF-Uppstallningsavtal

Wången-Uppstallningsavtal

Swartlingsridskola-Uppstallningsavtal

Ryttarcenter-uppstallningsavtal

Aspviks ridanläggning-uppstallningsavtal

Försäljningsavtal:

Köpekontrakt

Agria-köpekontrakt

Köpekontrakt

Köpeavtal

Känns det svårt att skriva kontrakt eller är du minsta osäker så finns det jättebra jurister som hjälper till att skriva avtal. Det är värt att betala en slant mot att det blir ett ordentligt skrivet avtal om du känner dig osäker. Du har igen det i slutändan! Annars är det alltid bra att använda sig av goda vänner!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar